Zima obara rekorde: U sredu i četvrtak ostanite radije kod kuće

Sa svih strana u Evropi javlja se o novim rekordima koje postavljaju sneg i mraz ovih februarskih dana.

U Gorskom kotaru (Hrvatska) deca ne idu u školu, sneg i dalje pada pošto je danas u Delnicama postavio novi rekord od 182 santimetra. U Zavižanu je prošle noći temperatura pala na minus 20 stepeni, minus 5 je u Splitu i Rijeci. Za sredu i četvrtak se očekuje vrhunac snežnih padavina i mraza, pa se stanovnicima savetuje da ostanu kod kuće, a planirana putovanja bar malo odlože.

Rekord je postavljen i u Nemačkoj – prošla noć je bila najhladnija noć ove zime. Na najvišem nemačkom planinskom vrhu Cugšpic zabeležena je, objavila je Nemačka meteorološka služba, temperatura od minis 30,5 stepeni. Ista služba najavljuje da će u noći izmedju utorka i srede temperatura u Nemačkoj pasti za još 1-2 stepena. Zbog snežnih nanosa, naročita se pažnja preporučuje vozačima koji se kreću u pravcu Hamburga.

Ledeno je i u Velikoj Britaniji. Saobraćaj je otežan, stotine vozova i desetine avionskih letova su otkazani u ponedeljak i utorak, izveštava britanska televizija SkyNews. Ista situacija će se nastaviti i sledećih dana, pa vlasti pozivaju gradjane da obrate pažnju na starije sugradjane i beskućnike.

U ovo vreme u Rimu obično počinje proleće, pa je napadali sneg pravi kuriozitet i za turiste i za stanovnike glavnog grada Italije. Na internet portalima se objavljuju saveti o tome u kom kraju grada je najbolji sneg za sankanje. Sneg u Rimu nije padao prethodnih pet godina, ali su ga gradske službe dosta dobro dočekale. Temperatura pada do 5 stepeni ispod nule. Deca ne idu u školu, a gradske fontane rade punom parom, kako bi bilo sprečeno njihovo smrzavanje. Dok se bore sa snegom, gradske vlasti već spremaju vreće s peskom – posle ovolikog snega obično stižu onolike poplave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com