Živeti u Borči za vreme nevremena u Beogradu

Republički hidrometeorološki zavod najavljuje da će se nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima, pojavom obilnih pljuskova sa grmljavinom, kratkotrajnim gradom i olujnim vetrom u Srbiji nastaviti do utorka.

A posledice nedeljne provale oblaka u Beogradu još nisu otklonjene posebno u najteže pogodjenom delu grada koji se nalazi na levoj obali Dunava – u Borči.

U Borči živi, prema navodima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića oko 150.000 ljudi, a samo 15% teritorije Borče ima kanalizaciju.

Tako da je juče došlo i do izlivanja septičkih jama. Posledicama toga tek će se, nakon ispumpavanja vode, pozabaviti Zavod za javno zdravlje i Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.

Prema Vesićevim rečima, na levoj obali Dunava je juče za oko 45 minuta palo 100 litara vode po kvadratnom metru,a za poslednja tri dana oko 170 litara vode po metru.

Da bi prikazao ozbiljnost borčanske situacije, Vesić se poslužio poredjenjem sa strašnom poplavom koja je 2014. godine zadesila Obrenovac – tad je palo 185 litara po kvadratnom metru, rekao je Vesić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je za beogradske medije izjavio da je u Borči problem nivelacije terena i neplanske gradnje bez kanalizacione mreže koji su, uz klimatske promene, izazvali nevolje gradjana.

Vesić tvrdi da će se borčanski problemi rešiti kreditom uzetim pre mesec dana od Evropske investicione banke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com