Bandićeva korupcionaška hobotnica: hapšenja zbog štandova, parking mesta, kanti za smeće

U Zagrebu je danas nastavljeno hapšenje biznismena i zaposlenih u gradskoj upravi, koji su im, navodno, prethodnih godina pogodovali u dobijanju unosnih poslova.

Uhapšeno je danas  još deset osoba : 8 preduzetnika i 2  gradska službenika. Kako nezvanično saznaje HRT, oni su se okoristili u poslovima izdavanja gradjevinskih dozvola, parking mesta, nameštanjem poslova s kantama za djubre i utajom poreza.

Od juče uhapšenih 8 osoba, 6 je zadržano u pritvoru uglavnom zbog mogućnosti uticaja na svedoke, a biznismeni i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela.

Kako prenosi HRT, generalni direktor te kuće Kazimir Bačić sumnjiči se da je Milanu Bandiću odneo 50 000 evra kako bi ovaj pogodovao projektu biznismena Milana Lončarića „Vrtovi svetla“. Bačić je tokom ispitivanja negirao i optužbu da je za posredovanje izmedju Bandića i Lončarića dobio stan vredan milion kuna (133 517 evra).

Zbog sumnje da je Milan Bandić, nezakonitom dodelom štandova tokom Adventa, jedne od najpoznatijih zagrebačkih turističkih manifestacija, omogućio svom vozaču Zdravku Krajini i biznismenu Denisu Mohenskom dobit od najmanje 5 miliona kuna, pritvor je odredjen Krajini i Mohenskom, ali i Jeleni Čeklić, bivšoj članici Agencije za davanje u zakup javnih površina.

Saradnici Milana Bandića Andrei Šulentić odredjen je pritvor zbog sumnje da je, kao članica Upravnog odbora, na traženje Bandića, namestila izbor direktora dečje bolnice Srebrnjak, a Ana Stavljenić Rukavina, osumnjičena za isto delo, u pritvor neće ići zbog godina.

I za života dvodecenijskog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića hapšeni su i on i njegovi saradnici pod raznim optužbama za korupciju i zloupotrebu službenog položaja, ali optužbe dosad nisu potvrdjene pravosnažnim sudskim presudama.

Tako je par nedelja pre Bandićeve smrti, Visoki upravni sud Hrvatske ukinuo odluku Agencije za sprečavanje sukoba interesa, kojom je Bandić 2017.godine kažnjen sa maksimalnih 40 000 kuna jer mu je advokat uplatio jemstvo za izlazak iz zatvora i jer je donacije gradjana primao i posle predsedničkih izbora 2009.godine. Sud je utvrdio da Bandić kao i svaki gradjanin ima pravo da mu jemstvo plati bilo ko, a što se donacija tiče zaključeno je da Agencija nije pravilno utvrdila činjenice.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com