Da li je istina ono što cela CG zna: Iz muzeja odneto 14.700 umetnina?

Administrator baze podataka u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju Aleksandar Berkuljan napravio je listu od 14.700 predmeta koji su (nezakonito) odneti iz tih muzeja.

Tokom rasprave o Medjunarodnoj konvenciji o nelegalno izvedenim ili ukradenim kulturnim dobrima, koja je u petak vodjena u parlamentu Crne Gore, Berkuljan je bio najčešće pominjana ličnost.

On je imao vremena da listu napravi – u Narodnom muzeju Crne Gore ima staž od 25 godina.

Ministarstvo kulture Crne Gore predložilo je komisiju, koja bi do kraja godine trebalo da utvrdi šta je tačno nestalo i gde se nalazi. Budući da se, na primer, tvrdilo da je iz Pomorskog muzeja Crne Gore nestalo 4.000 predmeta, pa je oko 3.600 nadjeno, tako je rečeno.

Pominjana su i nelegalno izneta kulturna dobra iz nelegalno bombardovanog Iraka, ali su se poslanici najviše bavili domaćom mukom.

Pa se podsećalo na „posleratnu (Drugi svetski rat) ofanzivu rukovodilaca“ na muzeje, ali, tvrdilo se, “ovo je kulminacija“.

„Cela Crna Gora zna“ kako je kuća jednog čoveka puna ikona iz manastira, tvrdio je jedan poslanik.

Jedna je poslanica navela i ime čoveka iz Bijelog Polja u čijoj su dnevnoj sobi bila dela slikara odneta iz muzeja, a koji je na zahtev bivšeg predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića vratio jednu istorijsku komodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com