Dragan Čović : Vi čuvajte Republiku Srpsku!

Propali su pregovori u Neumu o izmenama izbornih zakona u Bosni i Hercegovini, kojima bi Hrvatima, jednom od tri konstitutivna naroda bilo omogućeno da sami izaberu svoje predstavnike u centralne organe vlasti.

Jedini saveznik Hrvatima u borbi da im se vrati pravo da sami izaberu, izmedju ostalog, hrvatskog člana Predsedništva BiH je srpski član tog Predsedništva Milorad Dodik.

E, odnos Hrvata prema tom savezniku je ako ne licemeran, ono kontroverzan.Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je povodom  neuspeha pregovora u Neumu rekao da bošnjački političari “ Izetbegović i onaj njegov Dzaferović “  guraju Hrvate u BiH u saveznistvo sa Dodikom.

On je rekao da su bošnjački pregovarači ohrabreni da na Hrvate idu djonom, da se oni ponašaju kao Slobodan Milošević i nastoje da naprave unitarnu državu od BiH, koja jedino može postojati kao federalna država.

Milanović je rekao da BiH bez Hrvata nema, a još je manje ima bez Srba, kojih u BiH ima više nego Hrvata.

Istovremeno se poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, povodom pregovora o izmenama izbornih zakona, obratio lider Hrvata u BiH Dragan Čović. Poziv da se i sam obrati toj Skupštini, lider Bošnjačka Bakir Izetbegović je odbio.

Dragan Čović je, izmedju ostalog, rekao da je u Neumu postojao  i pokušaj da se uvede četvrti član Predsedništva BiH što bi, ocenio je on, bilo protivno Ustavu BiH.

„Čuvajte Republiku Srpsku“ poručio je Čović poslanicima i pozvao ih da pri tome ostave otvorenim njena vrata za ostala dva konstitutivna naroda, a u skladu da Ustavom Republike Srpske i Ustavom BiH.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com