Dva razorna zemljotresa sa epicentrom u Albaniji pogodila region

Sektor za seizmologiju registrovao je u tri sata i 54 minuta razoran zemljotres sa epicentrom 12 kilometara jugoistočno od Drača, saopštio je Zavod za hidrometeorologiju Crne Gore.

Kako prenose podgoričke Vijesti, zemljotres je u epicentru iznosio 6,1 stepen Rihterove skale, a dogodio se 120 kilometara od Podgorice i 70 kilometara od Ulcinja.

Zemljotres je pogodio Albaniju i Crnu Goru a osetio se i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

U 7.10 sati ponovo se dogodio zemljotres jačine 6,5 stepeni Rihterove skale sa epicentrom u Albaniji, saopštio je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologuju Crne Gore.

Prema US Geological Survey zemljotres je pogodio Albaniju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu,Crnu Goru, Hrvatsku, Italiju, Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju.

U 10.15 minuta zemljotres jačine 5,4 stepeni Rihtera sa epicentrom kod Nevesinja pogodio je i Bosnu i Hercegovini, ali bez razornih posledica.

Dva zemljotresa su u Albaniji najviše pogodila selo Tuman kod glavnog grada Tirane, a zatim primorski grad Drač.
Prema izveštaju RTSa, 22 osobe su izgubile život, a za njih dvadasetak se traga. Više od 600 ljudi je povredjeno.

Zemljotres tako razorne snage Albaniju nije pogodio 30 godina.

U pomoć Albaniji su odmah upućene ekipe za vanredne situacije iz Grčke, Italije, Hrvatske i Srbije. Pola miliona evra i pomoć vojnih jedinica uputila je i Vlada odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja iz Prištine.

Seizmolizi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji najavili su za naredne nedelje i mesece nastavak pomeranja tla i pražnjenje preostale energije.

Hrvatski seizmolizi su za HRT zažalili što standardi gradnje u našem regionu nisu na nivou onih u Japanu, gde se, tvrde oni, ne gine u srušenim zgradama.

Seizmolizi u Srbiji su ocenili da je, posle današnjeg zemljotresa u Albaniji, ostalo oko 70% neoslobodjene energije,koja će se oslobadjati serijom potresa narednih nedelja i meseci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com