Pala vlada u Bugarskoj, šta će biti sa francuskim predlogom

Bugarski parlament je danas izglasao nepoverenje prozapadnoj vladi premijera Kirila Petkova.

Glasanje je inicirala opoziciona partija GERB Bojka Borisova.

Nepoverenje vladi izrazila su 123 poslanika, Petkova je podržalo 116 poslanika.

Vlada Kirila Petkova izgubila je većinu u parlamentu kad joj je podršku uskratila stranka „Postoji takav narod“ pevača Slave Tifonova, koju na Zapadu karakterišu kao populističku.

Vlada Petkova formirana je u decembru prošle godine posle više puta ponovljenih parlamentarnih izbora.

Činila je tu vladu cetvoroclana koalicija, koja se nije slagala ni oko čega a na kraju oko pomoći koju bi Bugarska trebalo da pruži Ukrajini i veta koji je Bugarska stavila na kandidaturu Severne Makedonije za članstvo u Evropskoj uniji.

Pošto mu je izglasano nepoverenje Kiril Petkovski je izjavio :

„Čast mi je što sam bio na čelu Vlade koju su srušili Peevski, Borisov, Trifonov i Mitrofanova“ pri čemu je kod poslednje navedene osobe radi o ambasadorki Rusije u Bugarskoj.

On je najavio da će ostavku podneti u ponedeljak.

Neposredno postomu je izglasano nepoverenje, Petkov je boravio na samitu EU u Briselu.

On je izjavio da prihvata francuski predlog za rešenje spora izmedju Bugarske i Severne Makedonije i pozvao Komisiju za spoljnu politiku bugarskog parlamenta i bugarskog predsednika Rumena Radeva da pokažu hrabrost i o tom se predlogu izjasne ne prebacujući na njega „vruć krompir“.

„Imamo istorijski trenutak da zaštitimo naše bugarske interese, ono o čemu smo sanjali, i da zaštitimo sve naše interese na dugi rok“, rekao je Petkov.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edi Ramom, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da za njega, za predsednika drzave, za vladu, za koalicione partnere i za gradjane Severne Makedonije francuski predlog u sadašnjem obliku nije prihvatljiv.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com