U Skopju osnovana Zapadnobalkanska četvorka

Ministar inostranih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je na svom Twitter nalogu da je danas u Skoplju osnovana Zapadnobalkanska četvorka koju čine Severna Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora.

Kako prenosi Kosovo online, Osmani je naveo da je platforma Zapadnobalkanske četvorke u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, ali i sa demokratskim vrednostima i principima.

Takodje u Skoplju, 29.jula 2021.godine utemeljena je inicijativa Otvoreni Balkan, u koju su uključeni Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama potpisali su tom prilikom tri dokumenta:Memorandum o razumevanju i saradnji na olakšavanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju i saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Pred prvi krug predsednickih izbora u Crnoj Gori, aktuelni predsednik Crne Gore Milo Djukanović rekao je da Srbija i Albanija preko inicijative Otvoreni Balkan žele da uspostave dominaciju nad ostalim državama u regionu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com