Bajden popravlja rejting : Nove sankcije ruskim biznismenima i proizvodjačima energije

­Danas u 18 sati po moskovskom vremenu, 10 sati po vašingtonskom vremenu ili u 16 sati po našem vremenu, američki predsednik Džo Bajden i ruski predsednik Vladimir Putin održaće video konferenciju za koju obe strane veruju da će potrajati, ali da neće dati rezultata.

Ovo je peti razgovor Bajdena i Putina, otkako je Bajden postao američki predsednik : dosad su triput su razgovarali avionom i jednom oči u oči.

Pred sam razgovor iz Vašingtona su Rusiji najavljene nove sankcije zbog navodno pouzdanih informacija da će ona izvrsiti „veliki udar na Ukrajinu narednih nedelja“, kako je za nemački ZDF rekla američka ambasadorka pri NATO Džulijan Smit.

Očekuje se da će Bajden danas Putinu ponoviti svoja poznata gledišta, Putin će Bajdenu ponoviti svoja poznata gledišta. Analitičari smatraju da ni to što će predsednici dve moćne države razgovarati nije malo.

Razgovor će biti obavljen putem zatvorene linije koja je dovoljno pouzdana da se „može govoriti i o najtajnijim temama“ rekao je u ponedeljak Dmitrij Peskov pres sekretar ruskog predsednika.

„Još za vreme ranijih administracija, kad je bilo ostalo bar još nešto kreativno u našim odnosima, uspeli smo da se dogovorimo o stvaranju zatvorene linije video veze radi komunikacije na višem i visokom nivou medju našim dvema državama. Ona do sad nije korišćena i faktički je održavana samo u tehničkoj pripravnosti“, rekao je Peskov za RT.

Ranije u ponedeljak  CNN je  preneo, pozivajući se na višeg američkog zvaničnika, da Vašington s evropskim partnerima razmatra zajedničko uvodjenje takvih ekonomskih sankcija Rusiji kakve nisu uvedene nijednoj zemlji sem Irana i Severne Koreje, ukoliko ona izvrši invaziju na Ukrajinu.

„Sastavili smo prokleto agresivan paket“, rekao je taj američki zvaničnik.

Kako CNN saznaje, nove ekonomske sankcije će obuhvatiti različite sektore, uključujući tu proizvodjače energije i ruske banke. A odnosiće se i na ruski državni dug.

Ključnim ruskim oligarsima, rekao je izvor CNNa, biće ograničena putovanja a moguće i pristup američkom bankarskom i sistemu kreditnih karata.

Sankcije će, podvukao je izvor CNNa, sadržavati i „nuklearnu varijantu“ :isključenje Rusije iz sistema medjunarodnih plaćanja SWIFT.

Pošto neki evropski partneri SAD imaju tesne ekonomske veze s Rusijom, još se vode razgovori o zajedničkom delovanju, pa se ne zna da li će i kad sankcije, koje je smislio Vašington, stupiti na snagu.

Dmitrij Peskov je ove medijske pretnje iz Vašingtona u ponedeljak ocenio kao „nastavljanje informacione histerije“.

Na intenzivirane tvrdnje Vašingtona da Rusija priprema napad na Ukrajinu na nedavnom investicionom forumu „Rusija zove“ odgovorio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je rekao da se o napadu Rusije na Ukrajinu govorilo još početkom godine za vreme ruskih vojnih vežbi „Zapad 2021“, ali ni do kakvog napada nije došlo.

Putin je rekao da Rusija ne napada, ali da je prinudjena da reaguje na stalno NATO približavanje njenim granicama odnosno na prekoračenje ruskih crvenih linija a to su stvaranje pretnji Rusiji na teritoriji Ukrajine i njen prijem u NATO.

Američki predsednik Džo Bajden je odmah odgovorio na Putinove  „crvene linije“.

„Ja ne prihvatam ničije crvene linije. Nama su davno poznata delovanja Rusije i ja očekujem da ćemo Putin i ja imati dugu diskusiju“, rekao je Bajden a preneli su svetski mediji.

Ukoliko Putin, kako se očekuje, tokom razgovora ponovi zahtev da se Rusiji pruže pravno obavezujuće bezbednosne garancije da se NATO neće širiti na istok, neće rasporedjivati  oružje uz ruske granice i neće primiti Ukrajinu u članstvo, Bajden nije spreman da prihvati te zahteve, podseća CNN.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com