Britanci upali u Rusiju, Rusi pripucali

­U severo-zapadnom delu Crnog mora dogodio se danas incident, koji je trajao od 10.52 do 11.23 sati po evropskom vremenu.

Britanski razarač Defender presekao je granicu Ruske Federacije i ušao 3 kilometra u teritorijalne vode Rusije u reonu rta Fiolet, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, a prenosi RIA Novosti.

Ruski patrolni brod ispunio je upozoravajuću paljbu prema britanskom razaraču, a avion Su-24M je obavio upozoravajuće bombardovanje po kursu broda, koji je, posle zajedničkog dejstva Crnomorske flote i pogranične službe Federalne službe bezbednosti, u 11.23 napustio granice Rusije, navodi se u saopštenju.

Ranije danas, Rusija je pozvala SAD i njene saveznike da odustanu od vojne vežbe Sea Breeze – 2021 planirane za period od 28. juna do 10. jula u Crnom moru. U toj bi vežbi trebalo da učestvuju 32 države sa 5.000 vojnika, 32 broda i 40 aviona.

Rusija je ocenila da se tom vežbom povećavaju rizici nenamernih incidenata i zaoštravaju militaristička raspoloženja Kijeva.

Kako je preneo Komersant, Rusija je ocenila da je format Blackseafor, koji okuplja crnomorske zemlje (Bugarska, Gruzija, Rusija, Rumunija, Turska i Ukrajina), podoban za jačanje poverenja na moru i da „sve probleme koji niču u tom regionu mogu rešiti crnomorske države bez nametanja pomoći izvana“ .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com