Hoće li Kolinda Grabar Kitarović biti sledeći generalni sekretar NATO?

Sudeći po analizi Dmitrija Bavirina, Rusi su – za, iako sa svešću da je gensek NATO samo činovnik i to američki!

Dobro informisano izdanje Politico tvrdi da će 2022.godine Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO zameniti žena iz Istočne Evrope.

U igri su tri kandidatkinje : bivša predsednica Litvanije Dalja Gribauskajte, bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i odlazeća predsednica Estonije Kersti Kaljjulajd.

Sem što su obe pribaltičke kandidatkinje krajnje nepovoljna kadrovska rešenja za Rusuju, autor analize objavljene u izdanju Vzgljad, Estonki odriče i kompetentnost.

A što se tiče bivše hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović Bavirin piše :

“ Od Grabar Kitarović smo imali pravo da očekujemo nešto slično. Ona predstavlja nacionalističku partiju – baš onu za čije se vlasti dogodio rat, operacija Oluja i propast Srpske Krajine. Medju ideolozima kako hrvatskog nacionalizma tako i novog atlantizma nije malo onih koji rimuju svog glavnog neprijatelja Srbiju s Rusijom, a Hrvatsku sa Ukrajinom.

Čudno, ali predsednicu Grabar Kitarović mi smo zapamtili sasvim drugačiju. Većina gradjana Rusije – kao energičnu,  šarmantnu ženu, koja je kod nas dolazila na mundijal i postala ‘zvezda’ na TV. A politikolozi i balkanisti kao lidera koji je pozvao Zapad da reguliše odnose sa Moskvom, nazivao je Rusiju ‘svetskom silom’ i čak težio prijateljstvu s patrijarhom Kirilom. Ona je neke vrste anti – Gribauskajte, odlučila je da ne ide kontra većinski rusofilskog raspoloženja svog naroda (ako vas pitaju u kojoj državi u svetu su u poslednje vreme postavili spomenik Gagarinu, Jesenjinu i Puškunu, to je Hrvatska) i ne učestvuje na konkursu za najbesnijeg  psa atlantista (za razliku od takodje sasvim rusofilske Crne Gore) nego da iskoristi odnose sa Rusijom kao okno mogućnosti za korisnu saradnju. Jednom rečju, prijatna žena.

Dobra je vest da, sa stanovišta meritokratije, Dalja  Kolindi uopšte nije konkurencija. Bez obzira na to koliko je država Alijanse spremno da igra na kartu vatre u odnosu na Rusiju, Hrvatica se može pohvaliti obrazovanjem na više nivoa i iskustvom na poslu pomoćnika generalnog sekretara NATO za pitanja javne diplomatije.

Ako se na nekog, u ovoj karijernoj trci, treba kladiti, onda na nju“, smatra Dmitrij  Bavirin u analizi za Vzgljad.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com