I Ruskinja je čovek: Broj slučajeva porodičnog nasilja u Rusiji udvostručen

Prošle godine je, prema podacima Vrhovnog suda Rusije, u toj zemlji registrivano 161.000 slučajeva porodičnog nasilja u odnosu na oko 55.000 prethodnih godina.

Kako sudsku statistiku prezentuje list Komersant, zbog porodičnog nasilja sud je kaznio 113.400 osoba. Njih oko 90.000 platilo je novčanu kaznu, 14.400 je izabralo radno prevaspitanje, 8.800 je odležalo 15 dana zatvora.

Ukupni iznos novčanih kazni zbog porodičnog nasilja u 2017. godini je 429,4 miliona rubalja od čega je dobrovoljno plaćeno ili prinudno naplaćeno 168,4 miliona rubalja.

U Rusiji je početkom 2017. izvršena izmena propisa i porodično nasilje je dekriminalizivano! Do tad je to bilo krivično delo za koje je sledovala kazna do dve godine zatvora. Sad se za porodično nasilje izriče administrativna kazna od 30.000 rubalja (oko 450 evra) ili vaspitni rad ili 15 dana zatvora.

Samo u slučaju ponovljenog porodičnog nasilja ono se tretira kao krivično delo.

Dupliranje broja slučajeva registrovanog porodičnog nasilja sagovornici Komersanta različito tumače. Jedni smatraju da je njegova dekriminalizacija dovela do lakšeg prijavljivanja i kažnjavanja (???), dok drugi čvrsto veruju da je zakonodavac dekriminalizacijom dao znak siledžijama da se porodično nasilje ispotiha odobrava.

U Rusiji se prošle godine zbio i retko vidjen slučaj porodičnog nasilja: suprug je ženi odsekao obe šake.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com