I žena je čovek: Kako je Putin zamislio da dekriminalizacijom nasilnika zaštiti ženu

Ova bi se storija mogla zvati i „tužna strana sveta“: tek, ruski predsednik Vladimir Putin je 7. februara prošle godine potpisao zakon po kome nije krivično delo kad prvi put prebiješ ženu, dete ili ostarelu majku!

Za prve batine možeš u administrativnom postupku dobiti novčanu kaznu od 5.000 do 30.000 rubalja, ili zatvor od 15 dana, ili obavezan rad od 60 do 120 sati.

Šta je bio izgovor za ovu milost, da umiljavajući se nasilniku, od batina, kao, rastereti rusku ženu ili da od batinanih žena rastereti ruske sudove i savest, tek Istražni komitet, zaštitnik ravnopravnosti i medjunarodna organizacija Human Rights Watch jednoglasno tvrde da je, kako se i očekivalo, nasilje u porodici očito poraslo kao rezultat ovog zakona, pa žrtve nisu više samo žene i deca nego i stariji ljudi.

Aleksandar Bastrikin, šef Istražnog komiteta Rusije nedavno je nedvosmisleno izjavio: “Pre dve godine mi smo odlučno istupali protiv dekriminalizacije nasilja u porodici i njegovog prevodjenja u administrativni postupak. Kao da smo u vodu gledali: jako je poraslo nasilje u porodici, izmedju ostalog i prema deci“.

Sada je izveštaj objavio i Human Rights Watch: “Dekriminalizacija prvih batina u porodici bila je za nasilnike signal da im je sve dozvoljeno, žrtvama je iskomplikovala privodjenje nasilnika k odgovornosti i oslabila je garancije zaštite“.

Zvanični izveštaji potvrdjuju da se u Rusiji svaka peta žena na neki način suočava s porodičnim nasiljem, pri čemu je, kao i drugde, mnogo veća verovatnoća da nasilnik bude neko od bližnjih nego neki stranac: u Rusiji je ta verovatnoća veća tri puta. Oko 60-70% žena žrtava porodičnog nasilja ne traži pomoć, a do suda stiže samo njih 3%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com