Interpol: Uspeh Srbije, neuspeh Rusije

Srbija je zaista ostvarila veliki diplomatski uspeh sprečivsi na Generalnoj skupštini Interpola da Kosovo bude primljeno u tu policijsku organizaciju, Rusija se, medjutim, nije previše uzbudila što njen kandidat Aleksandar Prokopčuk, zamenik predsednika Interpola za Evropu, nije izabran za predsednika te medjunarodne organizacije.

Pitanje je kako će Srbija sada iskoristiti taj diplomatski uspeh da najzad bude formirana Zajednica srpskih opština na KiM, a na pregovarački sto stavljeno pitanje „onoga što je naše na Kosovu“ odnosno pitanje imovine, ali agilni ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić je slavio ovako:

„Lepo sam im rekao, nemojte da se prijavljujete, nemojte da se brukate, nemojte doživećete debakl… Falilo im je 36 glasova… Nije im ni Kurc pomogao… Kurc i Tači su slavili. A tako su i prošli, s kim su slavili, tako su i prošli… I da kažem tim takozvanim velikim prijateljima i tom Štraheu. Ti si slagao i prevario Srbe, ni Kurc nije bolji, on je gori. Možda će Vučić da im zaboravi, ali ja neću“.

Za prijem Kosova u Interpol glasalo je 68 država, protiv je bila 51, a 16 su bile uzdržane.

Za šefa Interpola izabran je Južnokorejac Kim Čen Jang.

Pre glasanja su američki državni sekretar Majk Pompeo i šef pres službe Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Garet Marki javno pozivali da se glasa za južnokorejskog kandidata. Mada je ruski kandidat po nacionalnosti Ukrajinac, Ukrajina je pretila da će napustiti Interpol ukoliko Prokopčuk bude izabran za šefa te organizacije.

Po ishodu glasanja, pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da Kremlj ne nalazi ništa nelegalno u izboru Južnokorejca.

„Za sada nije poznato postojanje bilo kakvih činjenica koje bi mogle upućivati na postavljanje pitanja legitimnosti to jest bili su izbori i tu su rezultati“, rekao je Peskov, ali je dodao da je naravno „bilo jakih pritisaka, to je očigledno“.

Mesto šefa Interpola smatra se simboličnim, a upražnjeno je kad je Kina uhapsila svog predstavnika optužujući ga za korupciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com