Izbori u Rusiji: Bitka za odziv birača

Jedna od najpoznatijih ličnosti u Rusiji, predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova saopštila je da je prosečni odziv birača na predsedničkim izborima u 10 sati po moskovskom vremenu iznosio 16,55% što je dvaput veći postotak izašlih na izbore birača nego na predsedničkim izborima održanim 2012. godine.

Izborni proces je u visokoj meri elektronski praćen, pa su posmatrači primetili da je na kanalu Centralne izborne komisije, koji podatke emituje neprekidno, objavljen podatak o odzivu od 16,91% u 10 sati po moskovskom vremenu.

Inače, glasanje je počelo u svih 11 ruskih vremenskih zona a na Čuhotki i Kamčatki je okončano.

Za odziv birača na današnjim izborima traje velika bitka već mesecima i počela je pre početka predizborne kampanje.

Dok je državni Sveruski centar za istraživanje javnog mnenja, na osnovu ankete obavljene 9. marta ove godine, izneo podatak o spremnosti 74% ruskih birača da na današnjim izborima glasaju, sociolozi Levada centra, koji se nalazi na spisku stranih agenata, prognozirali su na osnovu ankete obavljene u decembru rekordno nizak odziv od 52 do 54%.

„Krimski sindrom se završava, raste osećanje neopredeljenosti, pada materijalni nivo, sama kampanja je apatična. Sve to snižava spremnost za izlazak na izbore. U toku kampanje očekujemo da će odziv rasti ali nema nikakvih pretpistavki da bi odziv mogao biti viši od 60%“, rekao je u decembru direktor Levada centra Lev Gudkov.

Levada centar, prema stanju na sajtu te organizacije, obavlja i dalje istraživanja, ali tokom poslednjih mesec-dva nije bio aktivan u sakupljanju izbornih podataka. Dovodi se to u vezu s finansiranjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com