Izdat nalog za hapšenje Putina i Marije Belove

Krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, preneli su danas saopštenje tog suda i ruski mediji.

Takodje je izdat nalog za hapšenje Marije Andrejevne Ljvove – Belove poverenice za prava deteta pri kabinetu ruskog predsednika.

I mediji i Ministarstvo inostranih poslova Rusije ističu da Rusija nije potpisnica Rimskog statuta kojim je 1998.godine osnovan Medjunarodni krivični sud,te da njegovu nadležnost ne priznaje, niti je obavezuju nalozi tog suda.

Takodje se ističe da u Medjunarodnom krivičnom sudu sudjenja u odsustvu nisu moguća.

Navodi se takodje da su ukazi Suda o hapšenju po pravilu tajni, ali je u slučaju Putina i Belove napravljen izuzetak jer je ocenjeno da bi tako mogli da budu sprečeni budući zločini.

Putin i Belova osumnjičeni su za nezakonitu deportaciju dece iz Ukrajine.

Putin i Belova „pretpostavlja se snose odgovornost za ratne zločine u vezi sa nezakonitom deportacijom stanovništva (dece) sa okupiranih teritorija Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije“, navodi se u obrazloženju Suda.

„Postoji razuman osnov za pretpostavku, da gospodin Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, za dela počinjena neposredno, zajedno s drugim licima i / ili preko drugih lica i za nesposobnost da ostvari potrebnu kontrolu nad gradjanskim i vojnim potčinjenim“, ističe se u obrazloženju Suda dalje.

„Pretpostavlja se da su zločini počinjeni na okupuranoj teritoriji Ukrajine, najmanje od 24.februara 2022.godine.Postoji razuman osnov za pretpostavku da gospodja Ljvova -Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine, za dela učinjena neposredno, zajedno s drugim licima i/ili preko drugih lica“, navodi Medjunarodni krivični sud u saopštenju, koje je objavio na svom sajtu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com