Još jedan istorijski susret: Lavrov kod Kima

Koliko juče medjunarodna zajednica je opominjala Moskvu na obavezu da, u okviru sankcija Severnoj Koreji, otpusti sirote severnokorejske radnike na privremenom radu u Rusiji, a danas političari i sa Zapada i sa Istoka priliku da stisnu ruku severnokorejskom lideru Kim Džong Unu ocenjuju kao istorijsku. Kao danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Poseta je istorijska, ne samo zato što od 2009. godine, pa ni od dolaska Kima na vlast, nijedan ruski zvaničnik nije posetio Severnu Koreju, nego posebno zato što Kim bas ne uobičajava da se sreće s ministrima drugih država, tvrdi ruska državna televizija.

Današnji istorijski susret Lavrova i Kima upriličen je pred jedan drugi još istorijskiji susret: Kima i američkog predsednika Donalda Trampa u Singapuru 12. juna.

Dok je Lavrov razgovarao sa Kimom, istorijski susret u Singapuru pripremali su u Vašingtonu bivši šef CIA i sadašnji državni sekretar Majk Pompeo i bivši šef severnokorejske kontraobaveštajne službe general Kim Džong Čol.

Lavrov je preneo Kimu ruski stav da bi denuklearizacija Severne Koreje trebalo da se odvija fazno i pošto se usaglase sve komponente paketa. Stvari ne bi trebalo forsirati, ni veštački gurati i ne treba „sve i sve odmah“, rekao je Lavrov pred TV kamerama.

On je Kimu poklonio vrednu škrinju sa specijalnim ključem u kojoj, kako je rekao, Kim može da čuva tajne.

Televizijske stanice širom sveta preplavili su dokumentarni filmovi o Severnoj Koreji u kojima Severnokorejci često tvrde kako su veoma ponosni što njihovog lidera uvažava ceo svet i ceo svet im na njemu zavidi.

Izjave zvuče smešno. Sad recite šta tu ima smešno?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com