Lavrov : Ako je do Rusije, rata neće biti

Rusija još razmatra odgovore SAD i NATO na njene zahteve  da joj  daju pravne garancije njene bezbednosti i tek će odlučiti o svojim merama.

Zasad se zna da je, u telefonskom razgovoru s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, ruski predsednik Vladimir Putin je ocenio da pricipijelne zabrinutosti Rusije nisu uzete u obzir, a ignorisano je i ključno rusko pitanje.

„U američkom i natovskom odgovoru nisu uzete u obzir takve zabrinutosti Rusije kao što su neodobravanje širenja NATO, odustajanje od razmeštanja udarnih sistema naoružanja u blizini ruskih granica, a takodje i povlačenje vojnog potencijala i infrastrukture bloka u Evropi na pozicije iz 1997.godine kad je bio potpisan Temeljni akt Rusija – NATO“, rekao je Putin.

On je, kako se navodi na sajtu Kremlja, dodao da je u americkim i natovskim odgovorima „ignorisano i ključno pitanje : kako SAD i njihovi saveznici nameravaju da slede princip nedeljivosti bezbednosti, utvrdjen u osnovnim dokumentima OEBSa i Rusija -NATO, a koji predvidja da niko ne treba da jača svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih  država „.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov danas je ocenio da je odgovor NATO Rusiji ideologiziran i da odgovor SAD, u poredjenju sa odgovorom NATO,“ „izgleda kao obrazac pristojnosti“.

„Ako od  Ruske Federacije zavisi, rata neće biti“, rekao je Lavrov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com