Nacionalizacija u Sevastopolju: Porošenko prvi na udaru

Vlada Sevastopolja izazvala je mnoge kontroverze donošenjem, na vanrednoj noćnoj sednici, propisa kojim se od danas nacionalizuje 35 kompanija u tom gradu i sve sa njima povezane firme. Ovaj zakon nije potvrdio i gradski parlament, a komentatori nabrajaju kako pojedine odredbe Ustava Ruske Federacije tako i izjave najviših rukovodilaca kako Rusije tako i Krima koje uveravaju o sigurnosti i neprikosnovenosti privatne svojine, a kojima ovaj potez sevastopoljskih vlasti protivreči.

Prva na listi kompanija podložnih nacionalizaciji, a taj spisak je deo gradskog propisa, je Sevmorzavod u vlasništvu predsednika Ukrajine Petra Porošenka i još 11 sa tom kompanijom povezanih firmi. Ta se firma bavi gradnjom i remontom brodova.

Sevmorzavod

U obrazloženju odluke o nacionalizaciji navodi se: „U cilju uspostavljanja socijalne pravednosti, obezbedjenja sigurnosti, neprekinutog funkcionisanja firmi koje imaju važno strateško značenje za grad Sevastopolj, zbog zaštite prava zaposlenih, takodje i radi efikasnog korišćenja i razvitka objekata gradske infrastrukture, a rukovodeći se federalnim ustavnim zakonom od 21. marta 2014. godine broj 6 FKV o prijemu u Rusku Federaciju Republike Krim i grada sa federalnim značajem Sevastopolja, Vlada Sevastopolja je odlučila da se vlasništvom grada smatra pokretna i nepokretna imovine Sevmorzavoda, koji pripada predsedniku Ukrajine Petru Porošenku“.

Uz odluku se napominje da Sevmorzavod i sa njim povezane firme nisu uskladili svoja osnivačna akta sa zakonodavstvom Ruske Federacije i o tome obavestili nadležne organe do 1. marta 2015. godine.

 

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com