Nova prognoza Svetske banke: Rusija sledeće godine u recesiji

Svetska banka revidirala je svoju procenu o kretanju ruske privrede nakon novog pada cene nafte, pa sada Rusiji predviđa pad bruto domaćeg proizvoda od 0,7 odsto u narednoj, a rast od tek 0,3 odsto u 2016. godini.

Najverovatnija prognoza, takozvana baseline, predviđa cenu nafte od 78 dolara po barelu u 2015, a 80 dolara u 2016. godini.

Biržit Hansl, glavni ekonomista Svetske banke za Rusiju, sigurna je da će investicije u Rusiju i sledeće godine biti u padu, treću godinu uzastopno.

„To je (prognozirano prim.aut) zbog nastavka neizvesnosti, ograničenog pristupa međunarodnim finansijskim tržištima za ruske kompanije i banke, kao i zbog manje potražnje potrošača“, ocenila je Hanslova.

Po najgoroj mogućoj prognozi (lower-case), cena barela nafte će u 2015. godini iznositi 70 dolara. To bi značilo da bi Rusija sledeće godine doživela pad BDP-a od 1,5 odsto.

No, tu je i najbolja moguća prognoza (uppercase). Po njoj je predviđena cena barela nafte od 85 dolara u 2015. godini, što bi za Rusiju značilo izbegavanje recesije.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com