Pazi lopta ili zašto su se Amerikanci uplašili Putinovog poklona

Ruski predsednik Vladimir Putin poklonio je prilikom njihove zajedničke konferencije za štampu svom američkom kolegi Donaldu Trampu fudbalsku loptu kakva je korišćena „za vreme najbolje organizovanog Mundijala u istoriji“ , a 15. jula završenog u Moskvi.

Predsednik SAD, koje su zajedno s Meksikom i Kanadom dobile organizaciju Svetskog fudbalskog prvenstva 2026, odmah je rekao da će loptu pokloniti sinu Bajronu i dobacio je prvoj dami Amerike, Melaniji Tramp, koja je sedela u prvom redu.

Poklon je, kao uostalom i ceo susret dva predsednika, izazvao uzbunu u Americi, pa je republikanski senator Lindzi Grejem odmah tražio da se lopta ispita na prislušne uredjaje i još dodao da je „nikada ne bi uneo u Belu kuću“.

Američko uzbudjenje zbog ovog poklona nije bezrazložno, naprotiv, budi opominjujuća sećanja.

Ruski list Komersant podseća da su 1945. godine, pri otvaranju novog korpusa logora „Artek“, sovjetski pioniri američkom ambasadoru Averelu Harimanu poklonili američki grb izradjen od dragocenog drveta. U grb je bio ugradjen poseban prislušni uređaj koji je izradio sovjetski pronalazač Lav Termen.

Tokom sedam godina grb je odašiljao vredne informacije iz kabineta ambasadora, dok nije na zapad prebegao obaveštajac Petar Popov 1952. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com