Pobunjeno javno mnjenje : Šojgu uzdrman, Prigožin pao u nemilost

Dakle, Vladimir Putin je odigrao odlično : našao je krivca za to što „specijalna vojna operacija“, po definiciji brz i efikasan dogadjaj, kao gladna godina traje dok joj se ionako magloviti ciljevi rasipaju pred našim očima.

Ruska javnost i politička elita nisu uzeli u zaštitu  političkog klovna – naturščika Jevgenija Prigožina, koji se nametnuo kao apsolutna globalna zvezda rusko – ukrajinskog rata, iako se profesionalni glumac Volodimir Zelenski svojski trudio. Što ruski predsednik Vladimir Putin ni u narednim danima neće prestati da koristi kako bi osvežio svoju poziciju zaštitnika Rusije.

Zatečeno ekspres pobunom, pa ohladjeno ekspres mirom, rusko javno mnjenje još je u procesu oblikovanja i pod pritiskom polit-medijskih (kadrovskih) očekivanja, ali po prolaznom vremenu sudeći, Vladimir Putin još nije kompletirao svoju zbirku kočničara „specijalne vojne operacije“. Mada ih se neće odreći dok traje  visoki spoljni pritisak…

Naime, ispitivanje javnog mnjenja  koje je neposredno pre i neposredno posle  pobune vagnerovaca obavio „Levada centar“, koji je inače na ruskom spisku inostranih agenata, svedoči da je  pobunom vagnerovaca podrška ministru odbrane Sergeju Šojgu načeta, a podrška Jevgeniju Prigožinu prepolovljena.

Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov svoju je poziciju čak i popravio (sa 76%na 77%podrške) , a čečenski lider Ramzan Kadirov se održao na stabilno visokom nivou podrške (sa 73% na 70%).

Ispitanici Levada centra tradicionalno odgovaraju na pitanje : Odobravate li delatnost…?

Prema ispitivanju obavljenom 22/23.juna sasvim ili više odobrava delatnost Šojgua 60% ispitanih (ne odobrava 32 %), a prema ispitivanju obavljenom 25/26.juna delatnost Šojgua odobrava 48 % ispitanih (ne odobrava 38 odsto).

Delatnost Prigožina je 22/23.juna odobravalo 58% ispitanih (a nije odobravalo 16%), dok je podrška onome što radi 25/26.juna pala na 29% (a neodobravanje poraslo na 47%).

Pre 24.juna, 19 odsto ispitanih bilo je spremno da podrži Prigožina ukoliko bi se 2024.godine kandidovao za predsednika Rusije, 65 odsto nije bilo na to spremno.

Posle 24.juna, 10 odsto ispitanih bilo je spremno da podrži Prigožina ukoliko bi se 2024.godine kandidovao za predsednika Rusije, dok 76 odsto  nije bilo spremno da ga podrži.

Prema ispitivanju Levada centra, ispitanici su do 24.juna svoju natpolovičnu podršku Prigožinu objašnjavali opisujući ga kao direktnog, otvorenog, čestitog, dobrog rukovodioca, sposobnog da ujedini narod, kao tvorca jake armije, energičnog, a redje kao patriotu i dobrog vojnika.

Posle 24.juna, pad podrške onome što radi objašnjavan je opisivanjem šefa vojne grupacije „Vagner“ kao nekog ko je napravio pometnju, pošao protiv vlasti /Putina/Rusije/naroda, ima preterane ambicije, gura se za predsednika, visokomeran je, mnogo priča, a neki su ga nazvali i banditom.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com