Pola miliona rubalja štete na čuvenoj slici iz Tretjakovske galerije

Navodno pod uticajem 100 grama votke, 37-godišnji pridošlica iz Voronježa sinoć je u čuvenoj Tretjakovskoj galeriji oštetio sliku Ilje Repina „Ivan Grozni sa sinom Ivanom 16. novembra 1581“. Šteta se procenjuje na pola miliona rubalja, prenose saopštenje moskovskog suda ruske agencije.

Čovek, kome preti do tri godine zatvora, metalnim stubićem muzejske ograde razbio je staklo i na tri mesta probio platno u centralnom delu, gde je prikazan carević. Staklo je oštetilo i ram slike, inače autorsko delo umetnika.

Srećom, prenose ruski mediji saopštenje pres službe Tretjakovske galerije, lice i ruke cara i carevića, kao ključni detalji scene, prošli su neoštećeni.

Ovo nije prvi napad na sliku Ilje Repina: januara 1913. godine sliku je nožem na tri mesta, u predelu lica cara i carevića, oštetio Abram Balašov, sin poznatog fabrikanta nameštaja, podseća ruski list Vzgljad. Čuvar muzeja Georgij Hruslov zbog toga se bacio pod voz.

Scena prikazana na slici je istorijski kontroverzna: slici je čak promenjeno prvobitno ime (Ivan Grozni ubija sina) jer se tvrdnja da je Ivan Grozni ubio svog sina Ivana pripisuje zapadnoj propagandi koja je „Ivana IV, koji je Rusiju uvećao za 30-50% prikazala kao tiranina a Petra I, koji je Rusiju umanjio za 40%, okitila odrednicom Veliki“.

Josif Visarionovič Staljin je naredio da se uništi drugi deo filma Sergeja Ejzenštajna posvećen Ivanu Groznom jer je navodno i čuveni reditelj podlegao zapadnoj propagandi i prihvatio zapadnu verziju kontroverznog istorijskog dogadjaja. Staljin je podržavao verziju prema kojoj je carević Ivan otrovan, ali ne rukom oca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com