Posle izbora u Venecueli: Šta će biti s ruskim poslovima?

Bilo bi naivno od Rusije da očekuje da njeni zajednički projekti sa venecuelanskom državom ne budu revidirani od strane novih vlasti, naročito oni u oblasti vojno-tehničke saradnje odnosno naoružanja, piše ruski list Komersant povodom rezultata parlamentarnih izbora u Venecueli. Čavesova Jedinstvena socijalistička patija osvojila je samo 46 od 167 mandata, a opozicioni Blok demokratskog jedinstva najmanje 99. Tako da će Čavesov naslednik, venecuelanski predsednik Nikolas Maduro morati da traži kompromis sa novom parlamentarnom većinom koja najavljuje promene u spoljnopolitičkoj i ekonomskoj orijentaciji.

Venecuela

Rusija sa Venecuelom ima najviše poslova u naftnom sektoru. Ruska državna kompanija Rosnjeft ima pet zajedničkih preduzeća za vadjenje nafte sa venecuelanskom državnom korpoacijom PDVSA. Od 2010. do 2014. godine Rosnjeft je u svoje projekte u Venecueli investirao 1,4 milijarde dolara. Šef Rosnjefta Igor Sečin i predsednik Venecuele Nikolas Maduro ove godine su se dogovorili da investicije u naftni sektor budu povećane do 14 milijardi dolara. Zajedničko preduzeće za dobijanje teške nafte sa PDVSA ima i Gasprombank, piše Komersant.

Stručnjaci koje je konsultovao list smatraju da će realizacija ugovorenih venecuelanskih vojnih nabavki u Rusiji više zavisiti od ekonomske situacije nego od političkih promena. Ali, čak iako se Venecuelanci sa ekonomskom situacijom, koju dobrim delom duguju padu cene nafte, izbore, bilo bi naivno očekivati, kažu sagovornici Komersanta, da će u Rusiji kupovati naoružanja u dosadašnjem obimu, a naročito se očekuje revizija narudžbe superbrzih aviona i sistema za protivvazdušnu odbranu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com