Pred ponoć: Šta će Mej učiniti Putinu?

U ponoć ističe ultimatum koji je britanska premijerka Tereza Mej dala Moskvi da Londonu razjasni slučaj trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije inače će primeniti oštrije mere nego dosad.

Pozivajući se na činjenicu da je Julija Skripalj ruska državljanka, Moskva je tražila da joj se da uvid u sredstvo kojim su Skripalji otrovani i uvid u svu dokumentaciju o tom slučaju, kako bi ispitala vezu s Konvencijom o zabrani hemijskog oružja i utvrdila kako se „novičok“ našao u Solzberiju, rekao je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

On je rekao da je zahtev Moskve odbijen, a Britaniji je poručio da je vreme kolonijalizma odavno prošlo.

Procenjuje se da bi London, pošto uskoro isteknu 24 sata koliko je dao Moskvi, mogao da protera ruske diplomate, da politički, ali ne i sportski bojkotuje Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje u junu počinje u Rusiji, ili da se Rusiji uvedu nove medjunarodne sankcije.

Britanska premijetka Tereza Mej je govoreće pred britanskim parlamentom ocenila da postoji „visok stepen verovatnoće“ da je ruska vlada upetljana u trovanje Skripalja nervnim otrovom „novičok“ koji je navodno stvoren u vreme SSSR-a u Državnom naučno-istraživačkom institutu organske hemije i tehnologije i o kome se, izgleda, nešto zna jedino iz knjige ruskog naučnika Vila Mirazjanova, koji je 1996. godine emigrirao u SAD. Drugih tragova o postojanju i sastavu „novičoka“ navodno nema, a Moskva tvrdi da je sve svoje zalihe hemijskog oružja, pa i zalihe “ novičoka“, uništila u skladu sa postignutim medjunarodnim sporazumom.

Mej tvrdi da je u slučaju Skripalja Rusija ili primenila protiv Velike Britanije bojni otrov, ili Moskva tako loše kontroliše svoja vojna sredstva da su ona dopala u treće ruke.

Direktorka uprave za informisanje Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova videla je istupanje Tereze Mej u britanskom parlamentu kao šou i, u istom pretećem stilu je upozorila da posle nedavnog govora ruskog predsednika Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom niko ne može više reći „Ja dajem Rusiji 24 sata“.

„U principu, kakav je to uopšte razgovor? Radi se o Londonu, koji je prestonica nuklearne države. Kome oni to daju 24 sata? Za šta nam to daju 24 sata?”, grmela je Zaharova sa ekrana kanala Rusija 1.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com