Pred susret u Helsinkiju: Mogu li Putin i Tramp da menjaju Siriju za Ukrajinu?

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da će Sirija i Ukrajina biti glavne teme predstojećeg sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je zakazan za 16. jul u Helsinkiju.

„Situacija u Siriji i Ukrajini biće glavne teme pregovora Trampa i Putina na samitu u Helsinkiju“, rekao je Pompeo i dodao da SAD rade sa svim stranama kako bi se Rusija, Sirija i Iran „pridržavali političkih dogovora“.

Američki komentatori podvlače zainteresovanost SAD i njihovih partnera za povlačenje Irana iz Sirije.

Tako se citira tekst Adama Entusa objavljen u The New Yorker-u koji tvrdi da su Izrael, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati počeli da lobiraju kod američkog predsednika Trampa, još pre predsedničkih izbora, da radi na normalizaciji odnosa sa Moskvom kako bi se obezbedila ruska pomoć za potiskivanje Irana iz Sirije. Ukratko da „Ukrajinu zameni za Siriju“!

Entus tvrdi da je začetnik ove ideje nasledni princ Abu Dabija Muhamed bin Zajid koji se, tvrdi Entus, smatra „jednim od strateških mislilaca Bliskog istoka“.

Njegovim idejama o potiskivanju Irana, koji je tokom rata u Siriji ogromno ojačao svoj uticaj u regionu, ima se navodno zahvaliti što su „Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija počeli da investiraju u Rusiju milijarde dolara i da organizuju sastanke na visokom nivou u Moskvi, Abu Dabiju, Rijadu, na Sejšelima“.

Da li cela ideja potiče od samog naslednog princa Muhameda bin Zajida ili Putina ili nekog od Putinovog bliskih saradnika, nije jasno kaže Entus.

Ali ideji se odavno pridružio i Izrael, pa Entus tvrdi da je kod Trampa na predsedničkoj inauguraciji za „razmenu Ukrajine za Siriju“ lobirao jedan izraelski ministar, a o čemu je novinar saznao od neimenovanog bivšeg visokog člana američke administracije.

Indikativno: Vladimir Putin i Benjamin Netanijahu razgovaraće pre susreta Putin – Tramp.

A Ministarstvo inostranih poslova Rusije danas je potvrdilo da je u Moskvu stigao Ali Akbar Velajati, savetnih lidera Irana. To Ministarstvo je saopštilo da Velajati neće imati sastanaka u tom Ministarstvu, a ruski mediji tvrde da on nosi poruku Ali Hamneija za ruskog predsednika lično.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com