Pripazite: Severnoatlantski blok kriv za nenormalno hladan jun u Moskvi

Globalno zagrevanje je proces koji niko ne osporava, a njegova posledica biće sve češće smenjivanje ekstremno toplih i ekstremno hladnih perioda i sve veća amplituda varijacija medju njima, rekao je šef Hidrometeorološkog centra Rusije Roman Viljfand.

Kako se ove godine dogadjalo u Moskvi čiji su stanovnici, pogrešno, uvereni da od ovogodišnjeg juna hladnijeg dosad nije bilo.

Medije je veoma zainteresovao termin koji je Viljfand upotrebio da objasni nenormalno hladan jun u Moskvi – „severnoatlantski blok“ koji se formirao iznad Velike Britanije je sprečio prodor toplog vazduha ka evropskoj Rusiji pa je umesto njega sa severa došao hladan arktički talas!!! Ali uprkos terminu ne radi se ni o čemu političkom, nego prosto o meteorološkoj pojavi okićenoj slučajno političkim terminom.

„Na srednjem nivou troposfere formira se moćan greben visokog pritiska koji sprečava premeštanje vazdušnih masa sa zapada na istok. A 2010. godine, kada je bio smog, nisu stizale vlažne vazdušne mase sa Atlantika“, objasnio je Viljfand.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com