Putin afričkim liderima : Kijev je već potpisao jedan nacrt dogovora, pa odustao

Tokom razgovora s predstavnicima sedam afričkih država, koje su ponudile svoj mirovni plan za rusko-ukrajinski rat, ruski predsednik Vladimir Putin je pokazao nacrt dogovora do koga se posle serije pregovora došlo u Turskoj, uz posredovanje turskog predsednika Redzepa Tajipa Erdogana,  i koji je bila parafirala i ukrajinska strana, pa od njega – odustala.

Ističući da sa ukrajinskom stranom nije dogovorena tajnost tog dogovora, ali da ga ruska strana svejedno dosad nije objavljivala ni  komentarisala, Putin je rekao :

„Nacrt tog dogovora je parafirao rukovodilac pregovaračke grupe iz Kijeva – on je tamo stavio svoj potpis. Evo, on postoji. On se tako i zove ‘Dogovor o stalnoj neutralnosti i garancijama bezbednosti Ukrajine“, rekao je Putin i istakao da dogovor ima 18 tačaka.

Čak šta više, postoje i aneksi, rekao je ruski predsednik.

„Sve je propisano od jedinica borbene tehnike do ličnog sastava oružanih snaga. Evo tog dokumenta i potpisala ga je ukrajinska delegacija. Potpis stoji’, rekao je Putin.

“ Pošto smo mi, kako  smo obećali, povukli vojsku od Kijeva, kijevske vlasti su, kako to obično rade njihove gazde, sve bacile na smetlište istorije, da kažemo blago… Gde su garancije da  oni tako neće odustajati i od drugih dogovora? Ali ni u takvim uslovima, mi nismo odustajali od vodjenja pregovora, rekao je Putin.

Zvanični Kijev se nije oglasio povodom ovih tvrdnji ruskog predsednika.

Izveštači iz Kremlja, kao Pavel Zarubin, objavili su sliku naslovne strane nacrta dogovora o kojem je govorio Putin, kao i aneks, koji potvrđuje da su Rusija i Ukrajina razmatrale pitanje  brojnosti ličnog sastava i tehnike Vojnih snaga Ukrajine.

Sve to pod uslovom da su dokumenti verodostojni, ogradjuje se strana.ua, portal na ukrajinskom i ruskom jeziku, ali prenosi i tvrdnje Putina i sadržaj dokumenata, kako su ih prezentovali ruski mediji.

Na naslovnoj strani nacrta dogovora vidi se datum 13.april 2022.godine i strana. ua podseća da to znači kako je dogovor sačinjen neposredno posle dogadjaja u Buči, koji ukrajinska strana navodi kao razlog za prekid pregovora sa Rusijom.

U aneksu se vidi da su ukrajinska i ruska strana imale različito vidjenje o broju ličnog sastava i tehnike Vojnih snaga Ukrajine i strana.ua zaključuje da se oko toga nisu složile.

Ukrajina je htela da ima 800 tenkova, a Rusija predlaže da Ukrajina ima 342 tenka.

Ukrajina je htela da ima 2400 borbenih oklopnih vozila, Rusija predlaže da ih ima 1029.

Ukrajina je htela 1900 artiljerijskih oružja, Rusija je za 519.

Ukrajina predlaže da lični sastav Vojnih snaga Ukrajine broji 250 000 ljudi, Rusija je za 85 000 ne računajući Nacionalnu gardu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com