Putin poslao usmenu poruku Zelenskom

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je poruku ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom  da je spreman na pregovore.

Poruku  je ukrajinskom predsedniku preneo  predsednik Gvineje Bisao  Umaru Sisoku Embalo.

„Juče sam bio u Rusiji, sreo sam se s predsednikom Putinom, koji me je zamolio da vam  prenesem poruku, da porazgovaram sa vama. On mi je rekao da je spreman na pregovore sa Zelenskim“, rekao je Embalo na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Zelenskim sa koje je video-zapis objavljen na  Telegram kanalu  Zelenskog.

Zelenski je, kako prenosi strana.ua, želju predsednika Putina da počne razgovore s, Ukrajinom nazvao „ne više od isplanirane retorike“ koja treba da deluje na unutrašnji auditorijum RF  i auditorijum onih država koje se nisu distancirale od Rusije „.

“ On je rekao da Rusija hoće da uspostavi mostove i dijalog. Ja sam rekao predsedniku Gvineje Bisao kako kod nas stvari stoje. To je veoma važno. Ja sam rekao da mostove medju ovim ili onim državama… nužno je da ne ruše infrastrukturu. Tada se u budućnosti može o nečem razgovarati. I s kim razgovarati“, rekao je na konferenciji za štampu sa predsednikom Gvineje Bisao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Informaciju o ovoj usmenoj poruci, prema pisanju strana.ua, prenosi ruski list Komersant.

Moskva zvanično nije potvrdila slanje ove poruke, ali TASS izvestava da predsednik Gvineje Bisao  vidi sebe kao „nosioca odredjenih impulsa, koji doprinose sređivanju odnosa“ Rusije i Ukrajine.

„Ja sam u razgovoru s Putinom rekao i moje gledanje ostaje isto i posle susreta sa, predsednikom Zelenskim, da, ako Afrika kao kontinent  može da da doprinos smirivanju tog konflikta, ja sam spreman, to je jedan od ciljeva zbog koga sam doputovao“, rekao je predsednik Gvineje Bisao a prenosi TASS.

Prema toj agenciji, on je Putinu rekao da je spreman da doprinese dijalogu Moskve i Kijeva i da su afričke zemlje zainteresovane za što skorije rešenje konflikta u Ukrajini.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com