Mediji : Putin u petak prima DNR, LNR, Zaporošku i Hersonsku oblast u sastav Rusije

Šefovi samoproglasene Donbaske Narodne Republike(DNR) i Luganske Narodne Republike(LNR) , kao i šefovi proruske  vojno – civilne administracije Zaporoške i Hersonske oblasti doputovali su večeras u Moskvu u „cilju donošenja istorijskih odluka“ preneo je objavu jednog od njih list Komersant.

Kako saznaje  portal RBK, ruski predsednik Vladimir Putin u petak 30.septembra sa predstavnicima svakog od ovih regiona potpisaće medjunarodni dogovor o njihovom prijemu u sastav Rusije.

Po ruskom zakonu, objašnjava Komersant, sva četiri dogovora zatim će biti upućena federalnom parlamentu na ratifikaciju.

U sve četiri oblasti sprovedeni su od 23.do 27.septembra referendumi o prisajedinjenju Ruskoj Federaciji, na kojima se, prema izveštajima iz tih oblasti, za prisajedinjenje Rusiji izjasnilo izmedju 87 odsto i 98 odsto gradjana.

Povodom  referenduma u ove četiri oblasti u utorak je zasedao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. SAD i Albanija podnele su rezoluciju kojom se odrzavanje ovih referenduma osudjuje i zahteva povlačenje ruske vojske iz Ukrajine.

S obzirom da Rusija u Savetu bezbednosti ima pravo veta, SAD i Albanija su najavile da će rezoluciju izneti na glasanje Generalnoj skupštini, a američki predsednik Džo Bajden je 21.septembra pred UN predložio reformu UN i ograničenje upotrebe prava veta samo na krajnje slučajeve.

Referendumu o prisajedunjenju Rusiji pomenutih oblasti nisu dobili ni od koga podršku u Savetu bezbednosti.

Zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Di Karlo na sednici Saveta bezbednosti je rekla :

„Aktivnosti, koje su počele 23.septembra,. sprovode se u uslovima aktivnog oružanog konflikta na teritorijama, koje su pod kontrolom Rusije i mimo pravnog i ustavnog poretka Ukrajine. One se ne mogu nazvati istinskim izrazom narodne volje nego pre aktivnostima usmerenim na davanje legitimnosti pokušaju nasilnog zauzimanja teritorije jedne zemlje od strane druge zemlje „.

Stalni predstavnik SAD u UN Linda Tomas Grinfild na sednici Saveta bezbednosti je rekla :

“ Fiktivni ruski referendumi, ako budu priznati, otvoriće Pandorinu kutiju, koju mi ne možemo zatvoriti“.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenza na to je rekao da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski  u jednom intervjuu pozvao sve koji se ne slažu s kursom ukrajinske vlade u pitanjima ruskog jezika i kulture da  napuste zemlju.

Ukrajinski predsednik je, rekao je Nebenza, pretio tim ljudima i oni su sledili njegov poziv, ponevši sa sobom i zemlju, na kojoj žive i na kojoj su živeli njihovi preci.

Nebenza je rekao da nije Rusija otvorila Pandorinu kutiju. Na Kosovu, kao primer je naveo on, uopšte nije bilo nikakvih referenduma u okviru tkz.deljenja u cilju  zaštite , što je bila zvanična pravna pozicija zapadnih država na sudu UN. To se desilo u trenutku, nastavio je on, kad je Srbija „bila izbombardovana“, na njenoj su se teritoriji nalazile medjunarodne snage i nije bilo nikakve pretnje za Albance na Kosovu.

Dakle, zaključio je Nebenza, osuda referenduma u Ukrajini je „cinična primena dvojnih standarda“.

Predstavnici Indije, Kine i Brazila izjasnili su se za zaštitu suvereniteta Ukrajine, ali za diplomatski rešenje aktuelne krize.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com