Rublju trese najava novih američkih sankcija

Ruska nacionalna valuta večeras je promptno padom reagovala na pretnju iz Vašingtona da će Rusiji u novembru biti uveden drugi paket posebno oštrih sankcija zbog slučaja Skripalj.

Rusiji će novi paket sankcija biti uveden jer se nije saglasila da se na njenoj teritoriji izvrši inspekcija prisustva hemijskog oružja, a nije SAD pružila „uverljive, proveri podložne dokaze“ da ga neće koristiti ubuduće.

Kako javlja list Vedimosti, od 17 do 18 sati dolar je u odnosu na rublju ojačao za 42 kopejke na 68,53 rublje, a evro je ojačao za 46 kopejki na 80,02 rublje.

Vest o novim sankcijama Rusiji stigla je iz američkog Kongresa: pomoćnik državnog sekretara za ekonomska pitanja Maniša Sing izjavila je da medjunarodna zajednica nije dužna da se miri sa „ponašanjem, koje smo videli od strane Rusije, naročito kad je u pitanju trovanje i ubistvo sopstvenih gradjana“.

Ona je rekla da je u avgustu uvedeni prvi paket sankcija već pričinio Rusiji ogromne troškove i predstavljao „zadržavajući faktor za gnusne akcije ruskog režima“.

„Mi procenjujemo da su naše sankcije kumulativno koštale vladu Rusije desetine milijardi dolara i uz širok uticaj na državni sektor vodile ka opštem hladjenju ruske ekonomije”, rekla je Maniša Sing a prenose ruski mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com