Rusi demantuju Izraelce: Doveli nas u zabludu

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov izjavio je danas da su izraelske vojne snage obavestile ruske o svom bombardovanju ciljeva u Siriji 17. septembra tačno u trenutku početka avio-naleta, a ne blagovremeno.

Na brifingu, na kome iznosi hronologiju obaranja ruskog vojnog aviona IL-20, iz minuta u minut, Konašenkov je rekao da izraelske snage nisu obavestile ruske o ruti svog aviona F16 nego su ih dovele u zabludu.

On je, kako prenose ruski mediji, rekao da Ministarstvo odbrane ima audio zapis komunikacije linijom dekonfliktinga, gde zvanična predstavnica Vojno vazdušnih snaga Izraela, po činu pukovnik, na ruskom jeziku obaveštava rusku stranu u 21.39 po moskovskom vremenu da će udari biti nanošeni po ciljevima na severu Sirije.U skladu sa tim, direktivu da se pomeri južno dobila je i posada IL-20.

Medjutim, udari su izvršeni u oblasti Latakije.Počeli su u 21.40, tako što su četiri aviona dirigovanim avionskim bombama GBU-39 tukla industrijske objekte u provinciji Latakija.

Konašenkov je rekao da je ruski avion raketom iz sirijskog sistema S-200 pogodjen u 22.03 sata po moskovskom vremenu, kada je pilot javio da je na avionu izbio pozar, i demantovao da su izraelski avioni tada već bili nad izraelskom teritorijom.

Izraelske Vojno vazdušne snage su u 22.29 obaveštene o nevolji u kojoj se nalazi ruski IL-20 i tada je od njih zatraženo da napuste sirijski vazdušni prostor što su oni učinili tek u 22.40, rekao je Konašenkov.IL-20 je sa radara nestao u 22.07 sati, rekao je Konašenkov.

On je ocenio da nije moguće da pilot izraelskog aviona nije znao da IL20 ima veću površinu od F16 i da će ga zameniti kao meta sirijskoj protuvraketnoj odbrani, što se i dogodilo.IL 20 su Izraelci podmetnuli i sva je krivica na njima,ponovio je raniju tvrdnju Konasenkov.

Izraelske Vojno vazdušne snage pomoć su ponudile 50 minuta pošto je avion pogodjen, nastavio je on i ocenio da se radi ili o izraelskoj neprofesionalnosti ili o kriminalnoj nesavesnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com