Rusi pronašli 16.000 tona zlata u Sudanu

Ministar za mineralne resurse Sudana Ahmad Muhamed el Karuri saopštio je da je ruska kompanija „Siberian for Mining“ pronašla najveće zalihe zlata i da su sa njom zaključili najveći u istoriji investicioni ugovor, prenose Nezavisne novine.

zlato

„Ruska kompanija je pronašla velike rezerve zlata u dve provincije — provincijama Crveno more i Nil“, izjavio je El Karuri na ceremoniji kojoj su prisustvovali predsednik Sudana Omar el Bašir i direktor kompanije Vladimir Žukov.

Ukupna količina pronađenog zlata iznosi oko 16 hiljada tona, izjavio je ministar na pres-konferenciji. „Tržišna cena ove količine zlata iznosi 298 miliona dolara“, saopštio je ministar.

Prema uslovima sporazuma, u prvoj godini biće iskopano oko 33 tone zlata. Kroz dve i po godine, eksploatacija će porasti do 53 tone, navodi ministar.

El Karuri je naglasio da će ovo otkriće pomoći ekonomskom razvoju zemlje i podsetio da je u Sudanu prisutan veliki broj ruskih kompanija koje kopaju zlato, gvožđe i druge prirodne resurse u Sudanu.

„Kompanija će investirati u veliko preduzeće na severu Sudana za obradu iskopanog zlata. Ova kompanija prva je ovakvog tipa na afričkom kontinentu“, rekao je direktor kompanije „Siberian for Mining“ Vladimir Žukov.

Izgradnju postrojenja Žukov je procenio na 240 miliona evra. Preduzeće će moći da obrađuje 50 tona zlata godišnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com