Rusija: Da vidimo proizvodjača automobila koji tu može opstati

Šef proizvodne alijanse Renault-Nissan Karlos Gon rekao je da eventualni odlazak Švedjanina Bo Andersona sa čela najvećeg ruskog proizvodjača automobila AvtoVaza, ne treba povezivati sa lošim finansijskim rezultatima te firme.

AvtoVaz

„Mi ne komentarišemo glasine, a na tržištima koja preživljavaju krizu glasine su česte. Ne mislim da u Rusiji ovog trenutka postoji ijedan proizvodjač automobila koji radi bez gubitka. A i tom proizvodjaču koji može da zaradjuje pri padu tržišta od 50 odsto, ja bih odmah dao specijalnu premiju. Ali mislim da nema takvih. Svi se sada borimo da sačuvamo ono što smo stvorili, radi kasnije obnove. Sad smo prešli u odbranu i nadamo se da će se tržište oporaviti i oporaviće se“, rekao je Gon za Interfaks.

Ruska državna kompanija Rostex ima blokirajući paket akcija, a alijansa Renault-Nissan kontrolni paket akcija u AvtoVazu, najvećem ruskom proizvodjaču automobila čiji su gubici u 2015. godini porasli do više od 73 milijardi rubalja. Obim prodaja na ruskom tržištu tokom iste je godine iznosio 36 odsto. Pad prodaja nastavljen je i u januaru.

Podsetimo, Vlada Srbije već mesecima pokušava da upravo na ovakvo automobilsko tržište u Rusiji plasira proizvode Fijat automobila Srbija iz Kragujevca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com