Rusija dobila pismeni odgovor od SAD i NATO, ali nije za javnost

Američki ambasador Džon Saliven predao je danas zameniku ministra inostranih poslova Rusije Aleksandru Grušku dva dokumenta : pisanu reakciju SAD i pisanu reakciju NATO na 8 predloga Rusije za pravne garancije njene bezbednosti.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da je poštovalo zahtev američke strane da dokumenti ne budu objavljeni. Odluka Rusije da svoj decembarski predlog dogovora o pravnim garancijama bezbednosti objavi, i medju ruskim spoljno-političkim komentatorima smatra neuobičajenim u diplomatiji.

Tako da je svetska javnost oslonjena na izjave o sadržaju dva dokumenta koje su, posle njihove predaje, dali američki državni sekretar Entoni Blinken i generalni sekretar Jens Stoltenberg. Prema njihovim izjavama, ključnim zahtevima Rusije nije udovoljeno(vrata NATO ostaju otvorena, NATO jača trupe i naoružanje na evropskom istočnom krilu) , ali su date dobre ideje za dalje diplomatske kontakte.

Ruski ministar Sergej Lavrov rekao je da će odgovori biti analizirani i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu predložen odgovor.

Poznati ruski spoljno-politički komentator Fjodor Lukjanov rekao je da  ishod ( americki odgovor na ruske zahteve) „zasad ide kao po udžbeniku“.

„Odgovor SAD i NATO je nezadovoljavajući, što zahteva od Rusije obećane ‘vojno – tehničke mere’, rekao je Lukjanov za Komersant, ali je dodao da američki odgovor nije ni potpuno odbijanje tako da je nastavak komunikacije predvidjen.

“ Naredni koraci su predvidivi – to je demonstracija, ali ne i primena sile. Opšte povećanje vojne aktivnosti – vojnih vežbi, letova, moguće, razmeštanja novih sistema naoružanja u osetljivim oblastima“, rekao je Lukjanov.

„Za svakom akcijom slediće kontraakcija i tako verovatni nekoliko puta“, a „paralelno će se ispitivati mogućnost ka povratku na razmatranje paketa zahteva. Prema teoriji, jednog trenutka nastupa zasićenje konfrontacijom i stremljenje ka prelasku na sniženje napetosti, što će stimulisati traženje novih oblika balansa“ rekao je Lukjanov.

Ali, „od toga smo daleko, političko – psihološka egzaltacija i igra su tek počeli“, dodao je on.

Inače, predstavljajući sinhronizovani SAD – NATO odgovor Moskvi, usaglašen sa evropskim partnerima i Ukrajinom i blagosiljan od strane američkog predsednika Džo Bajdena, Entoni Blinken je rekao da se on zasniva na četiri principa.

Prvo, SAD i njihovi saveznici povećali su i nastavljaju da povećavaju isporuke oružja Ukrajini. Drugo, članice NATO su već poslale na „istočno krilo“ Alijanse dodatne snage i tehniku, a SAD mogu, ukoliko bude neophodno, operativno prebaciti još nekoliko hiljada vojnika. Treće, SAD i EU vode aktivne konsultacije o kolektivnom sankcionom odgovoru Rusiji, restrikcije će biti oštre i direktno će uticati na sfere, koje su krajnje važne za predsednika Putina Četvrto, SAD preduzimaju korake da se ne dopuste kolapsi u globalnoj ponudi energenata ako Rusija odluči da koristi gas kao oružje i nastavi da smanjuje svoje isporuke Evropi.

Jens Stoltenberg je takodje imao susret s novinarima.

„Mi smo dali jasno do znanja da nećemo praviti kompromise u odnosu na naše glavne principe, a jedan od njih je da svaka država ima pravo da bira svoj sopstveni put“, rekao je generalni sekretar NATO i dodao da „NATO poštuje odluke država koje su odlučile da stupe u članstvo Alijanse, kao na primer Ukrajina, ili da ne stupe kao na primer Finska i Švedska“.

On je pozvao Rusiju da povuče vojsku iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije gde se ta vojska nalazi bez saglasnosti tih država.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com