Rusija: Zakonska kazna za neradnike

Parlament Sankt-Peterburga uputio je predlog da se u rusko federalno zakonodavstvo uvede kazna za neradnike odnosno one koji su radno sposobni, nudi im se odgovarajući posao, a oni nisu zaposleni duže od 6 meseci.

Kako piše list Izvestija, kazna za ovakve bi bila godinu dana popravnog ili godinu dana prinudnog rada.

Pod odgovarajućim poslom se smatra posao koji odgovara kvalifikacijama lica, zdravlju i mestu stanovanja, a odgovarajućim se ne smatra posao gde je plata ispod ustanovljenog egzistencijalnog minimuma i nisu zadovoljeni zakonski uslovi zaštite na radu.

Ova sankcija se, prema ideji iz Sankt-Peterburga ne bi primenjivala na lica mladja od 18 godina, invalide, roditelje dece-invalida, žene sa decom mladjom od 14 godina, sveštena lica.

Prema zvaničnim podacima koje je iznela vicepremijer Olga Golodec, u Rusiji je zaposleno 48 miliona ljudi, 20 miliona radi bez zakonskog radnog statusa, a 18 miliona su kandidati da dodju pod udar ovog predloga iz Sankt-Peterburga, ukoliko bi bio usvojen.

Prema podacima Ruske statistike u martu ove godine stopa nezaposlenost u Rusiji iznosila je 5,9 odsto. Stopa zaposlenih u kategoriji stanovništva starog izmedju 15 i 72 godine iznosila je 64,7 odsto. Prošle godine je stopa nezaposlenosti u Rusiji iznosila 5,7 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com