Situacija u Avganistanu brine i Moskvu

Brzo teritorijalno napredovanje talibana, do koga je došlo pošto su SAD saopštile da zaključno s 31.avgustom završavaju misiju u toj zemlji, izazvalo je bekstvo stotina avganistanskih vojnika u Tadzikistan, Uzbekistan i Iran, a time nastale tenzije na severu Avganistana  posebno su uznemirile Moskvu, koja strahuje da se nestabilnost ne prelije na bivše sovjetske teritorije u centralnoj Aziji, odnosno države obuhvaćene Collective Security Treaty Organization.

Tadzikistan, na čijoj se teritoriji nalazi ruska vojna baza, mobilisao je 20 000 rezervista kako bi ojačao svoju južnu granicu prema Avganistanu.

Delegacija talibana promptno je doputovala u Moskvu kako bi tamošnje vlasti uverila kako talibani „neće dozvoliti da bilo ko koristi avganistansku teritoriju za napade na Rusiju ili susedne zemlje“.

„Imamo veoma dobre odnose sa Rusijom, izjavio je portparol talibana, a prenosi TASS.

Mada talibane zvanično smatra terorističkom organizacijom, Moskva je posredovala u njihovim pregovorima sa avganistanskom vladom.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da je dobilo uveravanja talibana da „oni neće povredjivati granice država Centralne Azije kao i njihove garancije bezbednosti stranih diplomatskih i konzularnih misija u Avganistanu“, ali je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov precizirao da će Rusija „učiniti sve, uključujući korišćenje kapaciteta ruske vojne baze na granici Tadzikistana sa Avganistanom kako bi sprečila bilo kakve agresivne poteze protiv naših saveznika“.

Oglasila se i Vlada u Avganistanu.

Savetnik predsednika Avganistana za nacionalnu bezbednost Hamdula Mohib, za rusku televiziju „Rusija 24“ rekao je da Avganistan poziva spoljne partnere, medju njima Kinu, Indiju i Rusiju, da pomognu snagama odbrane i bezbednosti u borbi s terorizmom, ali bez mešanja u unutrašnje stvari zemlje.

A što se talibana tiče, njima vlasti u Kabulu priznaju pravo da postanu legitimna politička sila, ali ne i pravo na monopol, rekao je Mohib.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com