Smešna strana sveta: Ime Dostojevskog neprikladno za aerodrom

Iako su gradjani tako izglasali, aerodrom Pulkovo u Sankt Peterburgu nije dobio ime osnivača severne ruske prestonice. Ime Petra Velikog nosiće aerodrom u Voronježu jer je tamo čuveni ruski car dobio više glasova.

Iako su gradjani, u drugom pokušaju, svojim glasovima tako odlučili, aerodrom Pulkovo u Sankt Peterburgu neće, izgleda, nositi ni ime planetarno čuvenog i cenjenog pisca Fjodora Dostojevskog, a kako bi se „izbegla polarizacija javnog mnenja u regionu“.

Kakvu polarizacija izaziva Dostojevski nije sasvim jasno, ali je zahtev iz Sankt Peterburga prihvaćen i aerodrom Pulkovo je privremeno isključen iz projekta „Velika imena Rusije“, te se nije našao u ukazu predsednika Rusije kojim je 46 ruskih aerodroma definitivno dobilo imena po čuvenim ličnostima ruske istorije, nauke, kulture.

Možda nije jasno u čemu je oko Dostojevskog polarizacija, ali je društvenim mrežama odmah bilo jasno u čemu je asocijacija.Pa su, preneli su ruski mediji, odmah počeli da pljušte kreativni predlozi.Prvo je pao predlog da se čekaonica za obične putnike na aerodromu Pulkovo imenuje po romanu Dostojevskog „Poniženi i uvredjeni“. A zoni carinske i pasoške kontrole da naziv po romanu „Zločin i kazna“.

Akcija „Velika imena Rusije“ sem političkih („hleba i igara“) ima i turističke ciljeve, pa je neko ko o tome misli ovu nezgodnu asocijativnost morao uzeti u obzir.

Valjda zato što mu se grupa zove „Lenjingrad“, što je bilo postrevolucionarno ime Sankt Peterburga,za mišljenje je pitan i višestrani Sergej Šnurov. On je bio srećan što Pulkovo nije nazvano po „mračnom“ Dostojevskom i takodje je imao neke ideje, recimo da se u VIP zoni postavi skulptura „Bedni ljudi“ sa torbama (svakako punim).

E sad, ako se nekom čini da bi neočekivanu nezgodaciju sa Dostojevskim trebalo razrešiti dajući Pulkovu ime velikog Lenjina, kao kompenzaciju za izgubljeno ime Lenjingrad, ne treba da žuri. Lenjina ima dovoljno u Rusiji-recimo ako biste pred školom u Jasnoj Poljani očekivali bistu nikog drugog do Lava Tolstoja, koji je bogatstvo dao za škole namenjene opismenjavanju seljaka, totalno biste omašili.Tamo i sad stoji – Lenjin.

To je prvo. Ali ima i drugo. Lenjin medju današnjim Rusima nije toliko omiljen da bi bilo šta po njemu danas dobilo ime. Putin, Staljin, pa i Brežnjev, to u redu, ali Lenjin-teško.

Vladimir Iljič je u samoj početnoj fazi projekta „Velika imena Rusije“ skupio potrebnih 500 glasova, ali dalje mu nisu dali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com