Srbija (ne)će u BRIKS

Države članice BRIKS (Brazil, Indija,Južnoafrička Republika, Kina i Rusija) ocenjuju da je pred vratima tog udruženja red sve duži : 13 država je zvanično i još 6 nezvanično zatražilo prijem. Kriterijumi za prijem se ubrzano utvrdjuju.

Mada su veze medju državama članicama BRIKS više nalik onim medju državama članica G7 nego onim medju državama članicama Evropske unije, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je prošlog meseca postavljeno pitanje da li je Srbija bliža Evropskoj uniji ili BRIKS?

„To će biti pitanje za neke nove generacije Srba, za 10 ili 20 godina“, rekao je Vučić i dodao da je Srbija na evropskom putu i da će na tom putu na ovaj ili onaj način ostati, dok je on predsednik sigurno, a to znači nešto manje od četiri godine.

„Ali ako se u roku od godinu dana tome [BRIKS] priključe Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, dramatične promene su nastale u svetu. To i psihološki, ekonomski, sirovinski, medijski i u svakom drugom smislu dramatično menja stvari“, rekao je Vučić.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com