Šta je Putin mislio kad je govorio o Srebrenici

Ruski predsednik Vladimir Putin može i da isporuči dopunska objašnjenja svoga ubacivanja Srebrenice u rusko-ukrajinske sporove, ali mleko je prosuto.

Rusija ne može da se složi s zahtevom Ukrajine da joj se omogući uspostavljanje kontrole nad njenom istočnom granicom, pre nego što pobunjenici u Donbasu dobiju garancije o amnestiji jer bi ljudi u Donbasu, bez tih garancija, zapali u grotlo i bili izloženi pokolju poput onog u Srebrenici kad je ubijeno oko 8.000 ljudi, rekao je Putin.

Njemu je upravo odgovorio ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov u intervjuu za kanal „1+1“.

„To je bilo 1995. godine, kad je srpska vojska pod komandom generala Mladića streljala oko 8.000 muslimana. Mladić je predstavljao Beograd (glavni grad Srbije), koji je uživao podršku Ruske Federacije“, preneo je reči Avakova focus.ua.

Avakov je nastavio da je Mladić kasnije uhapšen i u Hagu osudjen na doživotni zatvor, a Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije je tada reklo: „Ova presuda je predrasuda i politizovana je“, citirao je Avakov.

„Zato, gospodine Putin, to nije prebacivanje nama, mi smo drugačija zemlja, kod nas nešto takvo ne može da se dogodi. Mi hoćemo nazad svoju zemlju“, rekao je Avakov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, govoreći pred Savetom za razvoj civilnog društva rekao: „Ukrajinska strana sve vreme postavlja pitanje: dajte nam mogućnost da naša vojska zatvori granicu. Ali ja pretpostavljam šta bi tada počelo. Srebrenica bi bila, ništa drugo”, citirao je ruski RBK Putina prema TASS-u.

„Mi smo videli, kako je predsednik Zelenski vodio razgovor s nacionalistima. Jasno je ko je tamo jači i šta bi se tamo desilo i ko bi komandovao tim nacionalnistima, kad bi oni ušli na te teritorije bez obezbedjenih garancija. To je jedan od problema, koji je naravno političkog karaktera“, citira RIA Novosti Putina.

RIA Novosti je podsetila: „Po ocenama stručnjaka, u Srebrenici je jula 1995. godine, kao rezultat operacije bosanskih Srba na čelu s generalom Ratkom Mladićem, ubijeno oko 8.000 muslimana. Blokada tog grada i kasnija streljanja muškog dela stanovništva postali su jedna od najkrvavijih epizoda rata u Bosni i Hercegovini (1991-95). Medjunarodni sud za bivšu Jugoslaviju i Medjunarodni sud UN kvalifikivao je te dogadjaje kao genocid“.

I izjavu Putina i izjavu Avakova prenela je ruska državna televizija u svojim emisijama.

Voditelji nastoje da nametnu zaključak da je Putin, bez namere da presudjuje ko je u ratu u BiH bio u pravu, prigovor uputio medjunarodnoj zajednici, koja nije ispunila očekivanja najpre bosanskih Srba, pa je, pre nego što se dogodio zločin u Srebrenici, „pobijeno srpsko stanovništvo u 200 sela oko Srebrenice“ (voditelj emisije „Кто против?“), a onda ni očekivanja bosanskih muslimana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com