Svi u Moskvu : Zašto je dolazila britanska ministarka?

­I ruski mediji i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov  javno su danas kao banalno marketinšku ismejali posetu Moskvi britanske ministarke inostranih poslova Elizabet Tras.

Dok  Velika Britanija na sav glas tvrdi da je Ukrajina pred ruskom agresijom, a Evropa na ivici velikog rata, ministarka Tras je u Moskvu doputovala dan pre razgovora s ruskim kolegom, sa nekoliko pari čizama i, obučena za slikanje, prošetala Moskvom i posetila mesta po kojima je ruska prestonica nadaleko poznata. Na glavi je imala šubaru, kojom je domaćinima zaličila na namernu imitaciju Margaret Tačer iz 1987.godine.

Snimke iz te šetnje je, kao banalni turist, izložila Internetu.

Posle, da budemo pošteni, neukusne epizode s  američkom novinarkom Hedli Gembl, u Moskvi su se sasvim obezobrazili, pa se danas s televizijskih ekrana, pažnja, koju je britanska ministarka posvetila svom moskovskom izgledu, tumači i njenom nadom da će sresti Vladimira Putina lično. Uzaludnom.Ali marketingom s namerom da ministarki donese poene kod kuće – sigurno.

Ruskom netrpeljivosti prema Elizabet Tras dirigovao je iskusni diplomatski vuk, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, uspešno glumeći uvredjenost što mu je na razgovor o ozbiljnim spoljno-političkim temama poslata spoljno-politički nepotkovana Elizabet Tras.

Pošto su okončali kratki zvanični deo razgovora, a pre nego što su se povukli na diskusiju u četiri oka, Lavrov je, tako da čuju svi novinari i zabeleže kamere, britanskoj koleginici rekao :“Ovo ste uradili zbog medija, a sad šta vas stvarno zanima?“.

Posle je rekao da su razgovori u četiri oka bili takvi da su slobodno mogli biti vidjeni u direktnom prenosu. Britanska ministarka u Moskvu nije donela ništa. Kako bi i mogla seiri de sad u Moskvi, kad su jedini postojeći britanski interesi, interesi SAD.

Ruski mediji su Elizabet Tras, sa diplomom Oksforda, prikazali kao neobrazovanu i uopšte, nedoraslu dužnosti na kojoj se nalazi“, a list Vzgljad je podsetio na njene nedavne ispade, koji to dokazuju.

Recimo,Trasova je izjavila da Velika Britanija „produžava da snabdeva i pruža podršku našim baltičkim saveznicima – preko Crnog mora“ mada se može raditi samo o Baltičkom moru…

Povod za ova podsećanja bio je ispad, koji se ministarki omakao tokom razgovora sa Lavrovim.

Ona je oštro kritikovala stacioniranje ruske vojske uz granicu Ukrajine i zahtevala njeno povlačenje, a Lavrov je rekao da ruska vojska ne radi ništa nezakonito budući da se nalazi na ruskoj teritoriji i , reklo bi se smišljeno , Trasovoj postavio zamku pitanjem :“Vi priznajete suverenitet Rusije nad Rostovskom i Voronješkom oblasti? „.

Trasova je napravila malu pauzu, a onda je ispalila :

„Velika Britanija nikad neće priznati suverenitet Rusije nad tim regionima“.

Kasnije je Elizabet Tras dala intervju portalu RBK :“Tokom susreta mi se učinilo da ministar Lavrov govori o delu Ukrajine“, objasnila je.

Da li je ruska pozicija danas tako dobitna kako bi se dalo zaključiti iz načina na koji je iz Moskve ispraćena Elizabet Tras, s pravom može biti predmet duboke sumnje.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com