Totalni opoziv : Prigožin zatvorio svoju medijsku grupu „Patriot“

Više ruskih medija, medju njima Izvestija i TASS, preneli su da je Jevgenij Prigožin objavio da zatvara i likvidira svoju medijsku grupu „Patriot“, a vest o svom zatvaranju objavili su i mediji iz te grupa RIA Federalna agencija novosti, Ekonomija Danas i peterburške Narodne novosti.

Kako podseća Komersant, ranije je Ruska služba za zaštitu potrošača blokirala sajtove izdanja koja ulaze u medijsku grupu „Patriot“ : RIA FAN, Ekonomija Danas, Politika Danas, Narodne novosti i desetine drugih izdanja.

Razlog za blokadu nije objavljen.

Pre navedenih izdanja, o obustavljanju svog rada objavila je društvena mreža ЯRus, koju su takodje povezivali sa osnivačem privatne vojne kompanije „Vagner“ Jevgenijem Prigožinim.

Likvidacija Prigožinove medijske imperije samo je početak demontiranja njegovih razudjenih poslova, kojima su, pretpostavlja se, finansirane delatnosti vagnerovaca, a sa najvećom pažnjom se očekuje razrešenje pitanja značajnog prisustva vagnerovaca u Africi i bitnim privrednim sektorima nekolicine afričkih zemalja.

To pitanje već izaziva nervozu afričkih država u kojima su vagnerovci obezbedjivali sigurnost, ali i veliko očekivanje u Briselu da će s demontiranjem vagnerovaca narastajući uticaj Rusije u Africi početi da slabi, a Francuska da se vraća na svoje izgubljene pozicije.

Ministarstvo finansija SAD neki dan je pod sankcije stavilo četiri firme i jedno fizičko lice bliske Prigožinu zbog „nezakonite trgovine zlatom i dijamantima“ dobijenim u Centralnoafričkoj Republici i u Sudanu.

Sankcije su uvedene :kompaniji za eksploataciju dijamanata Diamville sa sedištem u Centralnoafričkoj Republici, kompaniji za eksploataciju ruda Midas Resources (Centralnoafrička Republika), kompaniji Industrial Resources General Trading iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i ruskoj firmi DM, kao i Andreju Ivanovu (1983) zbog bliskosti s Prigožinim.

Posle dužeg perioda upućivanja javnih uvreda i prigovora na račun ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgu, Prigožin je 23.juna optužio Ministarstvo odbrane Rusije  da je raketiralo logore vagnerovaca u pozadini i prouzrokovalo pogibiju većeg broja boraca.

Pošto je Ministarstvo odbrane to demantovalo, Prigožin je svojim borcima komandovao marš na Moskvu, a Federalna služba bezbednosti ih je pozvala da ne slušaju njegova naredjenja nego da ga uhapse. Tužilaštvo je saopstilo da je protiv Prigožina pokrenut krivični postupak zbig podsticanja nereda.

Vagnerovci su rekordnom brzinom prešli ukrajinsko – rusku granicu, zauzeli komandu Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu i, prema tvrdnji Prigožina, stigli na 200 kilometara od Moskve.

Posle celodnevnih pregovora Prigožina sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, marš na Moskvu je zaustavljen, vagnerovci su se uputili u mesta svog stalnog logorovanja, a Prigožin je otputovao u Belorusiju. Krivični postupak protiv njega je obustavljen, učesnici pobune su, zbog zasluga u rusko-ukrajinskom ratu, amnestirani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com