Umro Mihail Gorbačov

Poslednji generalni sekretar CK KPSS i jedini predsednik SSSR Mihail Gorbačov umro je u Moskvi u 92.godini života.

On je na preporuku lekara  bio hospitalizovan u Centralnoj kliničkoj bolnici odmah po izbijanju pandemije koronavirusa i sve vreme je bio pod medicinskim nadzorom, objavio je TASS.

Biće sahranjen na Novodevičjem groblju u Moskvi pored supruge Raise.

Gorbačov je bolovao od bolesti bubrezima.

On je od marta 1985.do avgusta 1991.godine bio generalni sekretar CK KPSS.

Bio je prvi i poslednji predsednik SSSR od 1990.do 1991.godine kada je 25.decembra 1991.godine podneo ostavku. Sutradan je SSSR prestao da postoji.

Dodeljena mu je Nobelova nagrada za mir.

Odgovornost Gorbačova za raspad SSSRa predmet je stalnih kontroverznih rasprava u ruskom društvu.

„Poslednji generalni sekretar je otišao, kad od njegovog političkog nasledja, za čiji je glavni deo on smatrao okončanje hladnog rata, nije ostalo ništa.Ni dobrog sećanja, jer na kraju krajeva, uvredjeni, ogorčeni, ponekad do ludila, ostali su svi.I oni koji bi morali da mu budu zahvalni do kraja života“, napisao je glavni urednik magazina „Rusija u globalnoj politici“ Fjodor Lukjanov u komentaru naslovljenom sa „Na Gorbačova se može svaliti sve“.

„Gorbačov je pogodna figura da se na njega svali sve : i ono što je bilo pre njega, i ono što se dogodilo Posle.Naročito sada kad je u toku bahanalija čiji koreni vuku iz raspada SSSR kao jedinstvene države i sistem obrazujućeg dela sveta.Istoriji nije važno šta je hteo i čemu je težio državni poslenik, sudi mu se po praktičnom rezultatu“, napisao je Lukjanov, a prenosi „Vzgljad“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com