Vekselberg i Deripaska kupuju aerodrom Vladivostok

Firme za upravljanje aerodromima ruskih oligarha, Viktora Vekselberga, Romana Trocenka i Olega Deripaske, najavile su bitku za sticanje većinskog vlasništva na aerodromu Vladivostok, pišu ruski mediji.

Federalna anti-monopolska služba Rusije već je odobrila firmi „Aerodromi regiona“ Viktora Vekselberga sticanje 100 odsto akcija u firmi „Terminal Vladivostok“. To je najdalja aerodromska tačka za koju se do sada zainteresovao Vekselberg, pošto se interes njegove firme za upravljanje aerodromima do sada nije širio istočnije od Urala. Podnošenje potrebnih dokumenata do isticanja roka 21. novembra najavili su i predstavnici firme „Novaport“ Romana Trocenka i „Bazni element aero“ Olega Deripaske.

Većinski paket akcija u aerodromu Vladivostok (52,16 odsto) i kompaniji „Terminal Vladivostok“ (74,99 odsto) pripada moskovskom aerodromu Šeremetjevo.

Šeremetjevo je rekonstruisalo aerodrom Vladivostok za potrebe samita Evroazijskog saveza, koji je održan 2012. godine. I odmah je objavljena namera da aerodrom Vladivostok bude prodat, ali to se do sada nije dogodilo zbog visoke cene.

U 2013. godini, kako piše list Vedomosti, je na aerodromu Vladivostok broj putnika porastao u odnosu na 2012. godinu za 2,4 puta, na 1,85 miliona ljudi. I aerodrom i terminal godinu su međutim završili sa neto gubitkom od 194 miliona rubalja odnosno 325,4 miliona.

Prodaja bi trebala da se završi do kraja 2014. go0dine, a ugovor bi trebao da bude potpisan 2015. godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com