Vučić :Rusiju bi da izbace iz UN, Lavrov :Ne mogu ni iz SB

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da vidi inicijative iz pojedinih zemalja da se na osnovu člana 6 Povelje Ujedinjenih nacija pokrene rasprava o isključenju Rusije iz te Organizacije.

Ranije su ruski mediji preneli izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da je u razgovoru s generalnim sekretarem UN Antoniom Guterešem pozvao da se Rusija liši prava glasa u Savetu bezbednosti UN, a njeno delovanje u Ukrajini proglasi genocidom.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na taj predlog Zelenskog je odgovorio da mehanizam za izbacivanje iz Saveta bezbednosti ne postoji.

Rusija je, prema Povelji UN, stalna članica Saveta bezbednosti.

Članom 6 Povelje UN propisano je sledeće :

„Člana Ujedinjenih nacija, koji uporno narušava načela sadržana u ovoj Povelji, Generalna skupština, NA PREPORUKE SAVETA BEZBEDNOSTI(podvukle EkonVesti) , može isključiti iz Organizacije“.

Kao stalna članica, Rusija u Savetu bezbednosti ima pravo veta.

Generalna skupština, prema Povelji UN, dvotrećinskom većinom donosi odluku o „obustavljanju prava i povlastica po osnovu članstva“, što je predvidjeno članom 5.u slučaju kad je SB protiv neke države „preduzeo preventivnu ili prinudnu akciju“ i odluku o isključivanju iz članstva, što je regulisano članom 6.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com