Zašto OEBS nije nadgledao izbore u Rusiji?

Vladajuća ruska politička partija „Jedinstvena Rusija“, doduše slabijim rezultatom nego 2016.godine (- 9 pp) , očekivano je pobedila na izborima za Državnu dumu, ali prema izveštajima nemačke televizije ARD i francuskog Monda, samo zato što je svakoj opoziciji onemogućila učešće na izborima, a nezavisnim posmatračima kontrolu izbornog procesa.

Mond svoju tvrdnju potkrepljuje rezultatima predizbornog istraživanja državnog Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), prema kome je slaba popularnost „Jedinstvene Rusije“ iznosila manje od 30 odsto(29,3%).

List, medjutim, zanemaruje činjenicu da je popularnost lidera „Jedinstvene Rusije“ Vladimira Putina u tom istraživanju još visokih preko 60 odsto, što se na izborima preliva i na partiju, a da su ispitanici tog istraživanja ukupnoj neparlamentarnoj opoziciji bili spremni da daju 16 odsto glasova odnosno nešto manje nego Komunističkoj partiji RF.

Svoje umereno nezadovoljstvo francuski list u dobroj meri usmerava na svetske IT gigante Google i Apple koji su podlegli zahtevima ruskih vlasti da prestanu da se mešaju u ruske izbore i uklonili  iz svoje ponude aplikaciju opozicionara Alekseja Navaljnog „Pametno glasanje“.

Ta aplikacija je upućivali glasače da glasaju za bilo kog kandidata koji ima šansu da pobedi kandidata „Jedinstvene Rusije“, a to je u najvećem broju slučajeva bio kandidat Komunističke partije Ruske Federacije (KPRF).

Komunisti su, verovatno i tome zahvaljujući, svoj izborni rezultat (21,6%)poboljšali za otprilike onoliko procentnih poena za koliko je izborni rezultat  „jedinorusa“ pogoršan.

Ipak, kad je već reč o anketama, procenat gradjana Rusije koji bi Rusiju pre voleli da vide kao državu visokog standarda nego pre kao veliku državu koju svi uvažavaju i boje je se, ozbiljno je porastao prema istraživanju Levada centra, koji ni slučajno nije državni. To je takodje moglo da utiče na pogoršanje rezultata Jedinstvene Rusije i napredak, možda „ni luk jeli ni luk mirisali“ komunista.

Organizacija za izborni monitoring, tvrdi Mond, samo u nedelju poslednjeg dana glasanja, registrovala je na izborima 4600 raznih nepravilnosti, a u vezi sa tim se nemački javni servis ARD naročito obrušio  na devet nemačkih posmatrača na izborima u Rusiji, od kojih su, navodi ta televizija, njih četvoro pokrajinski poslanici Alternative za Nemačku.

ARD je ogorčen što su nemački posmatrači, navodno kršeći medjunarodne propise o posmatračima, dali legitimitet ruskim izborima u sutuaciji kada su Parlamentarna skupština OEBSa i posmatračka organizacija OEBSa (ODIHR) odbili da u Rusiju pošalju posmatrače zbog nemogućih uslova, koje im je Rusija postavila.A ruski izbori bez  pečata OEBSa ne mogu računati na medjunarodno priznanje, tvrdi ARD.

Centralna izborna komisija Rusije na svom sajtu izveštava da je izbore nadgledalo 245 posmatrača iz 59 država, koji predstavljaju 10 medjunarodnih organizacija, zatim 55 diplomata iz stranih ambasada u Rusiji, a po liniji  Saveta Federacije na izbore je došlo 14 delegacija sa ukupno 46 ljudi : delegacija Medjuparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država i 13 delegacija nacionalnih parlamenata.

Ta Komisija izražava zadovoljstvo što je Savet Evrope poslao svoje posmatrače i  „čekamo njihove nalaze“ i konstatuje da je OEBS takodje pozvan, ali je poziv odbio.

OEBS na svom sajtu o slučaju opširno izveštava, uz napomenu da je sve  izbore u Rusiji pratio od 1993.godine.

Ta organizacija tvrdi da su ruske vlasti tako ograničile broj posmatrača, koje je mogao u Rusiju da pošalje OEBS, da je toj organizaciji bilo nemoguće da kako treba obavi svoj posao.

Naime, ODIHR( profesionalni posmatrači OEBSa) je mogao da pošalje 50, a Parlamentarna skupština OEBS 10 posmatrača, dok je OEBS utvrdio da je za uspešnu misiju neophodno da na izborima rasporedi 80 stalnih i 420 kratkoročnih posmatrača!

Ruska strana se pozvala na epidemiološke zahteve koje je OEBS ocenio neuverljivim.

Nemački posmatrači, istražio je ARD, u Rusiju su otputovali da bi učestvovali na konferenciji koja se bavila „izborima u modernom svetu“ i „modernim mehanizmima mešanja u izborni proces suverenih država“ a jedan od njih je, oh užasa, iz Rusije  tvitivao :“Čak i u Nemačkoj se utiče na izbore jednostranim, netačnim izveštavanjem“.

Njihov boravak u Rusiji platili su, kako piše ARD,  Gradjanska komora Rusije i Rusko društvo politologa, a Nemci su, po okončanju konferencije, nastavili boravak u funkciji posmatrača, privatno, bez učijeg punomoćja.

Tako su oni, tvrdi ARD, narušili stroge zahteve Ujedinjenih nacija o finansijskoj nezavisnosti posmatrača od institucija zemlje domaćina i postali fejk-posmatrači, kako je za ARD izjavio je bivši direktor OEBSa za monitoring izbora Mihael Georg Link.

U Nemačkoj su parlamentarni izbori sledeće nedelje 26.septembra.Da li će ova otkrića nasekirati AfD?

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com