Smešna strana sveta: Strah i slast od gubernatorskog drhtanja

Ruski predsednik je pritisnuo dugme, pardon, samo je  kratko rekao: Dobićete državljanstvo.

Na ekranu se pojavila žena, državljanka Ukrajine, udata za Sirijca, ona je kao ruski prevodilac u Siriji izgubila nogu, ruska vojska je dopremila u Rusiju, protezu ne može da dobije jer nije ruska državljanka, deca i muž dve godine ne mogu da je posete jer u Rusiju može da ih pozove samo ruski državljanin.

U rusku državnu televiziju jednom godišnje iz svih krajeva ogromne Rusije stigne par miliona pitanja predsedniku. Onaj čije pitanje bude izabrano da ga, u prisustvu desetina miliona gledalaca, u video obraćanju saopšti ruskom predsedniku, taj može da računa da je njegov problem rešen.

I Rusija ima velike demografske probleme. Ekranom su danas defilovale uglavnom žene s decom i unicuma. I problemima. Ruske babuške, kakve ne možeš više sresti u Moskvi.

Faktor iznenadjenja izgleda nije odglumljen. I ruski ministri, ali naročito ruski gubernatori, koji i inače, lako padaju od predsedničke ruke poput prezrelih krušaka, premiru od straha i boga mole da ove godine ne bude izabran problem iz njihovog kraja. Dosad je ribanje (i smenjivanje) sledilo sutradan, isto pred kamerama. Sirote gubernatorske žrtve su imale 24 sata da se pripreme, po pravilu, nisu to vreme iskoristile da nadju pravi odgovor. Deponija? O, nije to lak problem, do jeseni biće uklonjena. Ne, odbrusi predsednik – deponija za 15 dana. A gubernator, ako baš ima sreće da se privremeno negde zametne, do kraja godine.

Sada se ruska državna televizija poslužila najmodernijom tehnikom, svi su ministri i gubernatori, posredstvom video veze, pred milionima gledalaca, u znoju lica svog, očekivali hoće li im ili neće kucnuti sudnji čas. Urnebesno je bilo gledati ih kako na optužbu bake sa dva unuka spremna za školu, da je u nekom dalekom selu njihove gubernije zatvorena škola, mucaju: kakva škola, kakvo zatvaranje, ko je to rekao, čiste glasine. Fake news u Sibiru? I škola je, samim izborom pitanja da bude prezentovano predsedniku, programirana da bude spasena. Već likvidirana prekrasna bolnica sa svim odeljenjima spasena je intervencijom majke desetoro dece i bake osam unuka… „Bezuslovno ta medicinska ustanova mora da funkcionise kao najmodernija bolnica“, rekao je predsednik. I tačka.

Vicepremijer za poljoprivredu (ah, sramote) nije mogao da pomogne ruskom predsedniku u traženju odgovora na pitanje vickastog gradjanina: zašto se meso krave zove govedina? Pošto je pitanje stvarno teško, njega neće da smeni predsednik, ali će da ga ismeje Vladimir Žirinovski, večiti kandidat za tu funkciju sa koje se u Rusiji rešava sve, tako kao danas, lako i jednostavno. Inače, govedina je, samo veze Žirinovski, stara ruska reč koja znači stado.

Odmah su se posle celog dogadjaja javili dušebrižnici da kažu kako je tako, svemoćnom voljom jednog čoveka, ogromnom zemljom Rusijom moglo da se upravlja u daleko carsko doba, a u XXI veku treba razvijati, a ne ovako zastrašivati sirote (gubernatorske) institucije.

Ali – ne. Najvažniji deo spektakla je masovnost gledališta i jedinstvo mesta, koje omogućuju moderne tehnologije. Zajedno s gubernatorima saučesnički, kao sa osudjenikom na giljotinu, drhti cela Rusija: hvala bogu što nisam na njegovom (gubernatorskom) mestu. Padaj silo i nepravdo!

Ali zašto vam sve ovo pišem. Čudo kako mi nismo ovaj spektakl uvezli iz bratske Rusije. Mi doduše nemamo gubernatore, a cela Srbija veličinom jedva da je jedna gubernija, ali baš bi super mogli da posluže naši predsednici opština, a tek ministri – ko puslica.

A da. Neko je predsedniku Rusije poslao pitanje, koje je i pročitano: s obzirom da u Rusiji nema konkurenciju, oseća li se usamljeno tamo na vrhu. Ne, rekao je Putin, oslanja se na saradnike visoko profesionalne i visoko pouzdane. Dok se u nekoj sledećoj „Direktnoj vezi“ ne pokaže drugačije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com