Atanacković: Zakon nije jasan, nema dogovora

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, rekao je za Ekonomske Vesti da član 112. Zakona o radu, po kojem se računa minimalna cena rada, „apsolutno nije potpuno jasan, jer ne daje neku matematičku mogućnost izračunavanja“.

„Da bi se prava matematika primenila kako u plusu, tako treba da se daju i elementi u minusi. Primera radi na koji način na računicu utiče pad produktivnosti, pad BDP-a i slično. Dalje i sama potrošačka korpa je drugačija u septembru nego što je bila u junu. Tu je reč i o razmatranju nekih perspektiva koje se odnose na narednu godinu. Jedna je stvar reći kakva je trenutna situacija, a druga je stvar kakva će situacija po svim ovim kriterijumima biti sledeće godine. Znate, mene malo čudi, ne mogu u potpunosti da razumem njihovu (sindikata prim.aut) računicu. Pa čak je i ministar finansija Dušan Vujović prihvatio njihovu računicu u jednom smeru, a kada ju je trebalo smanjivati zbog ovih negativnih stvari onda oni to nisu hteli. Sve je to dosta zamagljeno, ali naš stav, uzimajući u obzir sve elemente, je da je potpuno apsurdno povećavati minimalnu cenu rada i to ne dozvoljava naša celokupna makroekonomska situacija“, kaže Atanacković.

Na naše pitanje da li je Unija poslodavaca Srbije, kao jedna od tri strane u Socijalno-ekonomskom savetu, koji do 15. septembra treba da donese odluku o minimalnoj ceni rada, dobila računicu sindikata po kojoj se zahteva minimalna cena rada od 137,9 dinara po satu, Atanacković odgovara i ne i da.

„Nisam je dobio. Ona je bila data u njihovom predlogu koji podnet u pismenoj formi, ali ja iz toga nisam mogao da izvučem zaključke. Bile su iskazane samo stvari koje su išle u plus, u prilog toj računici. Čini mi se da sam prilično dobar u matematici, inženjer sam, ali nekako mi ta njihova računica nije bila jasna. Ministar finansija je obećao da će da dokaže i pokaže nešto što će suprotstaviti njihovoj računici. Evo danas je trebalo da se održi ta radna grupa ali nije, jer, kako su mi rekle moje kolege iz Unije poslodavaca Srbije, na sastanku se nisu pojavili predstavnici Ministarstva finansija, odnosno oni još uvek nemaju to rešenje. Tako da je ostalo da će se radna grupa sastati u ponedeljak“ objašnjava Atanacković, a na opasku da je ponedeljak poslednji rok do kada po Zakonu o radu treba da se donese odluka o minimalnoj ceni rada za narednu godinu odgovara da to znači da će „ili Vlada Srbije doneti konačnu odluku ili će prekršiti svoj zakon, jer Socijalno-ekonomski savet teško da može da postigne konsenzus po tom pitanju“.

„Mi ostajemo na svom stanovištu, sindikati na svom, tako da ostaje Vladi Srbije da kaže šta misli…“, zaključuje Nebojša Atanacković.

Podsetimo, trenutna minimalna cena rada iznosi 115 dinara po satu, a sindikati su na osnovu člana 112. novog Zakona o radu, u kojem se propisuje da se minimalna cena rada utvruđuje naročito polazeći od “egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, kretanja produktivnosti i kretanja prosečne zarade u Republici“.

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta, koji treba konsenzusom da donese odluku o minimalnoj ceni rada, biće održana u nedelju. Poslednji rok do kada treba da se utvrdi minimalna cena rada za 2015. godinu je 15. septembar, odnosno ponedeljak.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com