Beogradska inicijativa za rešavanje problematičnih kredita

Narodna banka Srbije će 28. i 29. aprila, u saradnji sa Ministarstvom finansija i Svetskom bankom, organizovati dvodnevnu konferenciju pod nazivom “Beogradska inicijativa – Rešavanje problematičnih kredita u Republici Srbiji”.

Skup će okupiti predstavnike domaćeg javnog i privatnog sektora, kao i predstavnike relevantnih međunarodnih finansijskih institucija, MMF-a, Svetske banke, EBRD-a, Međunarodne finansijske korporacije.

Imajući u vidu da je visok nivo problematičnih kredita jedan od izvora sistemskog rizika u finansijskim sistemima velikog broja zemalja Centralne i Istočne Evrope, rešavanje tog problema nametnulo se kao jedan od nacionalnih prioriteta u velikom broju zemalja. Efikasno rešavanje ovih problema, koji su akumulirani godinama, podrazumeva sveobuhvatan pristup i koordinirane aktivnosti svih nadležnih institucija, pre svega kroz izradu nacionalnih strategija.

Neophodnost rešavanja problematičnih kredita prepoznata je i u Memorandumu o ekonomskoj i finansijskoj politici koji je u februaru 2015. zaključen sa Međunarodnim monetarnim fondom. Predviđeno jeda se do kraja juna ove godine izradi sveobuhvatna Strategija rešavanja pitanja problematičnih kredita, u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Ovaj skup, koji će se održati u Narodnoj banci Srbije, doprineće kroz razmenu iskustava, mišljenja i informacija kvalitetnijem definisanju nacionalne strategije i metodologije za rešavanje pitanja problematičnih kredita.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com