Bez maturantskih ekskurzija ove godine!

Više od 70 odsto srednjih škola u Srbiji ove godine neće organizovati ekskurzije za maturante, zbog čega bi šteta za budžet, zbog manjih prihoda od poreza, mogla dostići i 1,2 milijarde dinara godišnje, izjavio je u utorak direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić.

Glavni razlog odustajanja škola od ekskurzija je komplikovan postupak javnih nabavki, kazao je Seničić za agenciju Beta.

Kako je Seničić objasnio, novi Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu početkom prošle godine, propisuje da se prikupljanje ponuda za djačke ekskurzije obavlja kroz postupak javnih nabavki, što je prema njegovom mišljenju „neizvodljivo“.

„Ne postoji uputstvo koje bi škole mogle da koriste u pripremi ekskurzija, a u najvećem broju škola nema obučenih kadrova za to“, naveo je direktor JUTA-e.

On je naveo da se turističke agencije i škole suočavaju već drugu godinu s tim problemom, dodajući da je prošle godine od maturantskih ekskurzija odustalo oko 50 odsto škola u Srbiji.

„Kada se raspisuje javna nabavka podrazumeva se da postoje unapred obezbedjena sredstva za nju. Kada se radi o školama one nemaju obezbedjena sredstva, a mi ne možemo znati unapred koliko će se dece prijaviti za ekskurzije“, istakao je Seničić.

Dodao je da je po pravilnicima Ministarstva prosvete neophodno da se prijavi minimum 60 odsto učenika da bi se ekskurzija realizovala.

Negativne posledice malog broja ekskurzija najviše su se odrazile na prevoznike i hotelijere, najavljen je veliki broj otpuštanja radnika u tim delatnostima, ali i u turističkim agencijama koje se isključivo bave organizovanjme djačkih putovanja, kazao je direktor JUTA-e.

Seničić smatra da je rešenje problema u doradi postojećeg pravilnika Ministarstva prosvete o organizovanju ekskurzija, u onim delovima gde se razlikuje od Zakona o javnim nabavkama.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com